Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Sobni kaktusi

Ukrasno bilje: Sobni kaktusi
Foto: N.N. | Ukrasno bilje: Sobni kaktusi

Kaktusi (cactaceae) potiču iz pustinjskih područja u kojima rijetko pada kiša i gdje su velika temperaturna kolebanja. Neke cvjetne vrste porijeklom su iz toplih i vlažnih prašuma. Lako ih je razlikovati od ostalih sukulentnih biljaka po karakterističnim jastučastim tvorevinama iz kojih se razvijaju bodlje, dlačice, cvjetovi i izdanci. Oblik im varira od rozeta, preko nažlijebljenih stubova do kuglastih formi.

Njihove bodlje specijalnih egzotičnih oblika, skromne potrebe, i ljepota cvijeta čine ih veoma omiljenim sobnim biljkama. Najpravilnije se njeguju ako se izlože sunčanoj strani i zalivaju samo onda kada im je zemlja sasvim suva. Kaktusi opstaju zahvaljujući mesnatom tkivu u tijelu, listovima i korijenu, čija je funkcija prikupljanje vode kako bi biljke preživjele duge sušne periode.

Uzgoj: Većina kaktusa i sukulenata su izuzetno prilagođeni rastu u kućnim uslovima, gdje vlažnost iznosi od 10 do 30 procenata. Njima je potrebna neznatna količina vode i prihrane, ali zahtijevaju dosta svjetlosti. Treba ih ostaviti na svijetlom, sunčanom prozoru. Nedostatak prirodne svjetlosti može se nadoknaditi vještačkom. Hladna, bijela fluo-cijev, ili kombinacija dnevne svjetlosti i prirodne bijele fluo-cijevi daju najbolje rezultate. Postavite ih 15 do 30 centimetra iznad biljaka i neka rade od 14 do 16 sati dnevno.

Prije nego što zalijete kaktuse, provjerite da li je zemlja suva. Zabodite tanak drveni štapić ili olovku u zemlju. Ako se zemlja lijepi za štapić nakon što ga izvadite, ne zalivajte. Međutim, kada zalivate sipajte puno vode, naročito u sezoni rasta od aprila do sredine septembra. Ako ostane višak vode u podmetaču ispraznite je.

Tokom zime kaktuse zalivajte rjeđe, dozvolite im da se odmaraju. Jednom mjesečno je sasvim dovoljno i pritom pazite da budu na toplom i osunčanom mjestu.

Ako za to imate uslova uzgajajte kaktuse napolju za vrijeme sezone rasta, a u jesen ih unesite unutra. U takvim uslovima vaši kaktusi će se najbolje razvijati.

Presađuju se svake treće ili četvrte godine poslije precvjetavanja, najbolje u glinene ili plastične saksije. Zemlja za kaktuse treba da bude laka i rastesita sa 15 odsto riječnog pijeska. Poželjno je dodati malo praha od drvenog uglja koji sprečava stvaranje plijesni. Na dno posude stavlja se sloj šljunka.

S vremena na vrijeme kaktuse treba prihraniti otopinom gnojiva za cvijeće. Pritom treba voditi računa da se ne pretjera sa njegovom koncentracijom, pogotovo kod tek presađenih biljaka.

Što se tiče bolesti, može se reći da im kaktusi i sukulentne biljke nisu naročito podložni, osim u ranim stadijumima razvoja. Glavni štetnici su crvci, štitaste uši, crveni pauk.

Razmnožavanje: Kaktusi se razmnožavaju na više načina: sjemenom, reznicama ili izdancima. Sjeme se sije u mješavinu koja se sastoji od 3/4 riječnog pijeska i 1/4 lisnjače. Mješavinu bi prije sjetve trebalo navlažiti. Sjeme lagano utisnuti i prekriti staklom ili prozirnom plastikom, te držati na temperaturi od 25 - 30º C. Kada niknu mladi izdanci, staklo se skida. Nakon tri mjeseca, mlade biljke se rasađuju u male lonce za cvijeće.

Razmnožavanje reznicama obavlja se u proljeće i rano ljeto. Oštrim rezom izbojak ili članak kaktusa se pažljivo odvoji od matične biljke. Rez se pospe prašinom drvenog uglja da ne dođe do truljenja reznice, ostavi se par dana da se prosuši. Zatim se zasadi u vlažan pijesak da se ožili, nakon ćega se presađuje u male posudice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije