Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Božićna zvijezda

Ukrasno bilje: Božićna zvijezda
Foto: N.N. | Ukrasno bilje: Božićna zvijezda

Božićna zvijezda je neizostavan sobni cvijet koji krasi dom u decembru sa svojim predivnim lišćem i braktejama.

Božićna zvijezda potiče iz Meksika, a nađena je 1834. godine. U svom prirodnom staništu može izrasti i do pet metara visine. Ali, stare vrste nisu mogle obitavati u kućama, jer čim bi došle na suvi vazduh odmah bi im listovi počeli propadati i biljka bi uginula.

Paul Ekke iz Kalifornije je 1950. godine razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uslove i niže temperature.

Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetiće koji su okruženi braktejama koje većina ljudi smatra njenim cvijetom a u stvari ima ih crvene, bijele i ružičaste boje.

Božićnu zvijezdu bi trebalo smjestiti na sunčano mjesto, ali ne izlagati direktnom suncu. Idealna temperatura je od 12 do 15 stepeni Celzijusa. Ne podnosi hladnoću, pa bi je trebalo pažljivo nositi od cvjećare do kuće.

Zalijevanje bi trebalo da bude umjereno tako da zemlja bude vlažna, ali ne i stalno mokra. Ttrebalo bi između dva obilna zalijevanja pustiti da se zemlja osuši. Lončanicu bi trebalo staviti na podložak, a u podložak se prije toga mora metnuti pijesak ili mahovina što joj osigurava vlažnost vazduha.

Vlažnost vazduha je vrlo bitna za vitalnost biljke. Stoga biljku treba povremeno orošavati, ali smo list. Ako listovi počnu žutiti, otpadati i osuše se, razlog tome je visoka temperatura u prostoriji, suvi vazduh i previše tamno mjesto.

Ako cijela biljka klone, kriva je promaja, pa je maknite na neko mjesto gdje promaje nema. Ako su listovi izobličeni i ljepljivi sa zelenim insektima, trebalo bi ih prskati sistemskim insekticidom. Listove koji su srebrno prošarani trebalo bi uništiti, jer su zaraženi virusom srebrena.

Biljka je otrovna, tj. otrovan je njezin sok koji je sličan mlijeku, a koji počne curiti ako dođe do oštećenja nekog dijela biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije