Kuća i vrt

Ukrasno bilje: Kalanhoja

Ukrasno bilje: Kalanhoja
Ukrasno bilje: Kalanhoja

Ovaj popularni sukulent, koji se često uzgaja i kao kućna biljka, na cijeni je zbog ljepote lišća i dugotrajnog cvjetanja. Legenda kaže da su kalanhoje rođene iz suza jedne zaljubljene boginje, pa se zato poklanja kao simbol ljubavi i odanosti.

Kalanhoja (lat. kalanchoe blossfeldiana) je donesena u Evropu sa Madagaskara 1939. godine, a pripada porodici crassulaceae. Oko 690 vrsta kalanhoje raste u svim suptropskim i polutropskim regionima od Arabijskog poluostrva do južne Afrike. Rast joj je zbijen i nizak. Ima mnogobrojne listove pljosnatog oblika. Cvjetovi su joj vatrenocrvene, narandžaste, žute i ciklama boje, a izlaze iz svakog lisnog pazuha na kratkim drškama gusto poređanim iznad lišća.

Većinu vremena treba provesti u prostoru koji je djelimično zatamnjen. Kalanhoja je biljka kratkog dana. To znači, da ona završava rast i počinje da stvara pupoljke čim dođe vrijeme kratkih dana. U normalnim prilikama, to je kod nas u novembru i decembru, a zatim slijedi vrijeme cvjetanja.

Kratki dani mogu se vještački stvoriti ako se mjesto gdje se biljka nalazi zamračuje 16 sati dnevno, a samo osam sati izloži svjetlosti.

Ne smije se kvasiti

Kalanhoja spada među sukulente, odnosno zadržava vodu u listovima. Posebnu pažnju treba obratiti na njeno zalivanje, jer između maja i avgusta treba biti obilnije, od septembra do novembra umjereno, a tokom zime do maja rjeđe. Pazite da joj se supstrat nikada ne isuši u potpunosti. Za kalanhoju važi pravilo da se ne smije kvasiti ni list ni cvijet!

Kalanhoja zahtijeva dosta svjetlosti i toplotu od 12 do 15 stepeni Celzijusa, jer ako se zimi drži u prehladnoj i suviše vlažnoj prostoriji često ugine zbog gljivičnih bolesti. Zimi joj najviše prija temperatura od 15C i mjesto udaljeno od izvora toplote.

Razmnožavanje

Razmnožava se sjemenom i reznicama od izboja ili listova. Pošto za razvoj biljke iz sjemena treba i do 10 mjeseci mnogo brže možete dobiti mladu biljku iz reznice. Za reznice se upotrebljavaju vrhovi, a ako ih nema dovoljno mogu koristiti i listovi, koji se samo otkinu od biljke. Reznice se sade u čist pijesak i brzo se užiljavaju. Prethodno reznicu treba ostaviti dan-dva na suncu, da se rez zasuši, jer je puna sokova. Voli laku zemlju sastavljenu od dva dijela listovke, dva dijela klijališne i 15 odsto pijeska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije