Agrar

Proizvodnja kornišona: Nakon odlaska firme Carl Kuehne uskaču drugi

Proizvodnja kornišona: Nakon odlaska firme Carl Kuehne uskaču drugi
Foto: Pexels/Ilustracija | Proizvodnja kornišona: Nakon odlaska firme Carl Kuehne uskaču drugi

NOVI GRAD - Poljoprivredna zadruga "Agronova" iz Novog Grada preuzela je organizaciju proizvodnje krastavaca kornišona, nakon što je njemačka firma "Karl Kine" obustavila ugovornu proizvodnju u BiH, a trenutno vrše prezentaciju uslova poslovanja, kao i ugovora koje će nuditi poljoprivrednim proizvođačima. Kazao je ovo Darko Vujanović, direktor "Agronove", i dodao da su uslovi kakvi su bili sa firmom "Karl Kine".

"Kooperanti će imati repromaterijal koji će otplaćivati kroz isporučene krastavce, stručnu pomoć, zagarantovan otkup i redovnu isplatu", rekao je Vujanović. 

Ističe da je otkupna cijena prve klase krastavaca 1,95 KM za kilogram, druge klase 0,80 KM i treće 0,25 KM.

"Zadruga 'Agronova' je posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz programa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) obezbijedila 50 odsto sredstava od cijene paketa repromaterijala", dodao je Vujanović i naglasio da se već sada javio veliki broj proizvođača kornišona zainteresovanih za saradnju. 

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpke, kazao je ranije za "Nezavisne novine" da je pokretanje ugovorene proizvodnje na našem području veoma značajno za poljoprivredne proizvođače kornišona.

"Ovaj korak zadruge je za pohvalu, tako da nam to govori da se treba više posvetiti domaćoj proizvodnji, ali i domaćim resursima", rekao je Ilić. 

Kako je dodao, nada se da će to zaživjeti kod poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom kornišona.

"Sigurno je da je zadruzi koja je odlučila to da uradi potrebno vrijeme da se sa proizvođačima unaprijed dogovori da bi se na vrijeme obezbijedili repromaterijal, sjemena, odnosno sve što otkupljivač nudi", kazao je Ilić i dodao da ugovori treba da budu potpisani u ovom mjesecu, jer to treba da bude završeno da bi otkupljivač mogao da izvrši ponude.

Podsjetimo, njemačka firma "Karl Kine" nedavno je objavila da obustavlja ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH.

Iz pomenute firme saopštili su da su tu odluku donijeli iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada proizvodnje u regionu, te istakli da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici, koji je otvoren 2018. godine, prestaje sa radom 29. februara ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije