Agrar

Šljivovica iz Bosanske Krupe najbolja na svijetu

Šljivovica iz Bosanske Krupe najbolja na svijetu
Foto: N.N. | Šljivovica iz Bosanske Krupe najbolja na svijetu

BOSANSKA KRUPA - Branko Drljača, koji već godinama radi i živi u Njemačkoj na svom imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada, proizveo je rakiju šljivovicu koja je na prestižnom takmičenju "World Drinks Awards" u Londonu proglašena za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu.

Naime, Drljača je po profesiji somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na Akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

"Takmičenje koje je održano u Londonu je veoma renomirano u svijetu. Svi svjetski proizvođači alkoholnih pića šalju svoje proizvode na ovo takmičenje. Tu se ocjenjuju viski, konjak, votka i ostala pića. Naša šljivovica je bila u grupi voćnih rakija koje su klasifikovane na sedam raznih i ona je bila pobjednik svoje grupe. Osvojila je zlatnu medalju te je prozvana najboljim destilatom koštičavog voća na svijetu", priča Drljača za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, imanje Rajnovača u mjestu Ivanjska obnovio je s ocem 2010. godine, gdje je zasadio jedan šljivik i mnoge druge sorte voća, ali je ipak fokus bio na šljivama.

"Uvijek sam bio zainteresovan za senzoriku vina i viskija, ali s godinama je počela ta ljubav i zainteresovanost za pića sa podneblja Balkana. Tradicija proizvodnje šljivovice u mojoj porodici je mnogo duža i ja sam četvrta generacija. Mi pokušavamo da napravimo rakiju onako kako treba da se pravi, sa visokim kvalitetom", ističe Drljača.

Naglašava da je potrebno mnogo posvećenosti i rada kako bi se napravila najbolja svjetska šljivovica.

"Ovo je projekat koji je trajao oko pet godina. Sve je smišljeno rađeno. Kupaža je sastavljena od pet destilata koji su u procesu starenja odležali u sedam buradi od tri različita drveta: srpskom hrastu, francuskom limousinu i dudu", priča Drljača.

Na imanju Rajnovača se, između ostalih, osim šljivovice, proizvode i crna kruška, viljamovka, jabuka i gin.

"Koristim znanje iz savremene enologije fokusirane na kvalitet i aromu, kao i sekundarno na kvantitet i randman. Posvećen sam adekvatnom sazrijevanju destilata u ovisnosti od tipa rakije te radim na podizanju standarda kvaliteta i edukacije na svim poljima vezano za proizvodnju ovog alkoholnog pića", objašnjava Drljača.

"World Drinks Award" su međunarodne nagrade koje se dodjeljuju najboljim od svjetskih priznatih stilova pića. One su predstavljene od strane "Drinks Report", vodećeg svjetskog mrežnog resursa za profesionalce u branši jakih alkoholnih pića i promovišu ona najbolja, kao i prodajna mjesta širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije