Agrar

TOP 5 popularnih sorti krompira, koja je za šta?

TOP 5 popularnih sorti krompira, koja je za šta?
Foto: Unsplash/Ilustracija | TOP 5 popularnih sorti krompira, koja je za šta?

U svijetu postoji preko 5.000 sorti krompira koje se razlikuju po obliku, boju, teksturi, okusu i namjeni u gastronomiji.

Krompir inače potiče sa Anda, iz Južne Amerike, ali se odomaćio svuda. Pored klasičnih postoje oni čije su krtole i/ili meso ljubičasti, plavi, narandžasti ili crveni.

Neke sorte se tradicionalno uzgajaju, dok su druge plod savremenih dostignuća. Tako se francuska sorta Dezire udomaćila kod nas, prenosi Agroklub..

Evo pet popularnih sorti različite namjene

1. Russet Burbank

Postala je veoma popularna u svijetu promjenom načina ishrane, odnosno potražnjom za pomfritom. Krtole su srednje do veoma velike, izduženog, cilindričnog oblika. Površina je smeđe obojena, dok je meso svijetlo žuto, brašnasto i čvrsto. Za vađenje dospijeva poslije 95 dana, što znači da je srednje kasni. Odlikuje se sposobnošću dugotrajnog čuvanja, a koristi se u domaćinstvima i prehrambenoj industriji. Kada se skuha ima puterast, kremast okus. Koristi se najviše za izradu pomfrita i pire krompira.

2. Dezire

Stara sorta čija vegetacija traje između 110 i 120 dana. Pokožica je crvena, dok joj je meso žućkasto. Može da se dugo čuva ako je uskladištena u povoljnim uslovima. Koristi se za pripremu različitih jela, kuhan, pečen ili pržen.

3. Evolution

Veoma sličan sorti Kleopatra. Nešto je rodniji, a pogodan je za laka i pjeskovita zemljišta. Ne može da se duže skladišti. Namijenjen je za pripremu pomfrita i pečenje. Pokožica je crvena.

4. Arizona

Rana sorta dobrih prinosa. Odlično podnosi proljetne mrazeve. Pogodna je za kuhanje i pečenje. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta.

5. Agata

Cijenjena zbog kvaliteta krtola koje su pogodne za pripremu pirea ili za pečenje. Stvorena je u Nizozemskoj. Krtole su okrugle. Pokožica i meso su žuto obojeni. Ima slatkast okus.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije