Agrar

Vlada interventno izdvaja 5,4 miliona KM za proljetnu sjetvu

Vlada interventno izdvaja 5,4 miliona KM za proljetnu sjetvu
Foto: Arhiva | Vlada interventno izdvaja 5,4 miliona KM za proljetnu sjetvu

BIHAĆ - Vlada Unsko sanskog kantona odlučila je interventno izdvojiti 5,4 milion maraka za subvencioniranje troškova poljoprivrednih proizvođača tokom proljetne sjetve koja je započela.

Također, ovim sredstvima biće sufinansirane laboratorijske pretrage mlijeka, veterinarske usluge i druge aktivnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje kako bi se pomoglo ovdašnjim farmerima.

"Uzimajući u obzir da Vlada Federacije BiH još nije usvojila odluku i program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kao i poskupljenja svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, kako ne bi bila dovedena u pitanje realizacija proljetne sjetve na području USK, donijeli smo odluku kojom utvrđujemo osnovne kriterije i način ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Unsko  sanskog kantona", istakao je Nijaz Hušić, premijer USK.

Za podršku poljoprivredi u ovoj godini biće izdvojeno ukupno 9 miliona maraka budžetskog novca, a plan realizacije preostalih sredstava, kako je istakao Hušić, biće donesen nakon što Vlada FBiH utvrdi svoj program pomoći poljoprivredi. 

Inače, proljetnom sjetvom na području Unsko sanskog kantona biće obuhvaćeno 26 hiljada hektara zemljišta, što je značajno manje u odnosu na ranije godine. 

"Podaci koje dobijamo iz nadležnih službi iz lokalnih zajednica govore nam da se nastavlja trend pada zasijanih površina. Konkretno, u odnosu na neke protekle godine, kada je riječ o proljetnoj sjetvi, zasijane površine biće umanjene za oko 6 hiljada hektara", potvrdio je Mehmed Ćenanović, resorni ministar poljoprivrede. 

Prema zvaničnim podacima Unsko sanski kanton raspolaže sa 105 hiljada hektara obradivih površina, što znači da će ostati neiskorišteno oko 60 procenata obradivog zemljišta.

U udruženjima koja okupljaju poljoprivredne proizvođače s područja Unsko sanskog kantona navode da situacija nikada nije bila teža nego što je sada i da sjetva nikada nije bila skuplja.

U takvoj situaciji većina poljoprivrednika odlučuje da smanji sjetvene površine, a mnogi gase proizvodnju i farme.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, sve više ovdašnjih poljoprivrednika se odlučuje na zatvaranje farmi i odlazak na rad u inostranstvo, pa je trenutno evidentan problem nedostatka radne snage.

"U ovome trenutku kako tako opstaju porodična gospodarstva, ali mnogi poljoprivrednici stavljaju katance na svoje farme", navodi Veladžić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije