Analize

Dug prebilo 478 poslovnih subjekata

Dug prebilo 478 poslovnih subjekata
Foto: N.N. | Dug prebilo 478 poslovnih subjekata

BANJALUKA - Oko 14,5 miliona KM obaveza i potraživanja kompenzovalo je 478 učesnika, pokazali su preliminarni rezultati multilateralne kompenzacije koja je obavljena preko Banjalučke berze.

Naime, kako su pokazali preliminarni rezultati multilateralne kompenzacije koja sprovedena 17. avgusta ove godine, 478 učesnika kompenzovalo je ukupno 14.557.108 KM obaveza i potraživanja.

"Učesnici mogu do sutra (petak), do 15 časova, ispravljati preliminarne izvještaje. Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji", naveli su u Banjalučkoj berzi.

Kako je za "Nezavisne" rekao Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, kroz prebijanja obaveza i potraživanja povećava se likvidnost kompanija te da je to model koji bi trebalo da se primjenjuje što više.

Naveo je da volumen kompenzacije zavisi i od aktivnosti privrede, ali i od sezonalnosti.

"Sada je vrijeme godišnjih odmora, neke aktivnosti su zaustavljene u privrednim subjektima, tako da ovaj iznos od 14,5 miliona KM, iako se možda smanjio u odnosu na prethodni period, govori o tome da je možda povećana likvidnost ili je privredna aktivnost smanjena usljed godišnjih odmora", kazao je Ljuboja.

Naglasio je da ovaj sistem treba da opstane da bi se na taj način održavala likvidnost.

"Očekujemo, ako plaćanja između privrednih i neprivrednih subjekata budu na višem nivou, da će možda i prebijanja biti manja", rekao je Ljuboja.

Multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, tj. prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije