Analize

Javni dug Srbije 48,2 odsto BDP-a

Javni dug Srbije 48,2 odsto BDP-a
Foto: Nezavisne novine / S.L. | Javni dug Srbije 48,2 odsto BDP-a

BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosi 48,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavila je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Ona je ocijenila da je to postignuto zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije koje se u Srbiji sprovode od 2014. godine.

Brnabićeva je na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja".

Istakla je da spuštanje nivoa javnog duga ispod 50 odsto BDP predstavnja uspjeh i privrede i građana.

Javni dug Srbije na kraju novembra 2019. godine iznosio je 24,12 milijardi evra, što je 52,4 odsto BDP-a, objavilo je početkom januara Ministarstvo finansija Srbije.

Na konferenciji je ukazano i da zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću i za naredne tri godine, a da je njime spriječena mogućnost korupcije.

Sistem oporezivanja paušalaca predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rješenja i plati ga, a da nijednom ne ode u filijalu Poreske uprave.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rješenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun iznosa poreza i doprinosa, tako da zainteresovani već dva mjeseca na portalu projekta Javno-privatni dijalog mogu na "kalkulatoru" da izračunaju poreske obaveze za tekuću i tri naredne godine.

Time je eliminisana mogućnost diskrecionog odlučivanja ili arbitriranja pri određivanju visine poreske obaveze.

Automatizacija paušalnog oporezivanja podržana je u okviru projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Republički sekretarijat za javne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije