Analize

Manji promet u ugostiteljstvu u RS: Potop u kafanama

Manji promet u ugostiteljstvu u RS: Potop u kafanama
Foto: Anadolija | Manji promet u ugostiteljstvu u RS: Potop u kafanama

BANJALUKA, PRIJEDOR - Da je epidemija virusa korona dobrano uzdrmala ugostiteljstvo pokazuje i podatak da je promet u ovoj privrednoj djelatnosti u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani manji za 17,9 odsto.

"U odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine manji je za 7,5 odsto, a u odnosu na prosjek 2019. za 12,8 odsto", naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže za "Nezavisne" da pad prometa ne čudi jer je, kako kaže, i kupovna moć građana pala usljed pandemije izazvane virusom korona.

"Prvi troškovi koje su građani smanjili bili su oni koji nisu nužni, poput razonode i odlaska na kafe, što se odmah odrazilo na pad prometa u ugostiteljstvu", kazao je Tatić i dodao da bi u narednom periodu veliki broj ugostitelja mogao privremeno zatvoriti svoje kafiće i restorane jer im se ne isplati raditi.

"Iako su ugostiteljstvo i turizam u RS bili grane privrede koje su uvijek punile budžet države, ove godine to neće biti slučaj", istakao je Tatić.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva u RS, kaže da statistika uglavnom ne odražava pravo stanje na terenu, ali da se može reći da je u prva tri mjeseca promet pao oko 20 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Promet je značajno pao, a nismo radili samo drugu polovinu marta. Možete li zamisliti šta će pokazati statistika za prvih šest mjeseci ove godine. To je blago rečeno potop, a i nakon što su otvoreni ugostiteljski objekti, stanje se nije puno popravilo. Ovim putem apelujemo na sve goste da se pridržavaju mjera kako bismo što je moguće brže ušli u režim nekog normalnog rada. Od ove godine svakako nema ništa, na profit niko i ne računa - cilj je samo da se sačuvaju radna mjesta i ništa više", rekao je Šajić.

On naglašava da Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva ima u planu da napravi obimno istraživanje o ugostiteljstvu i turizmu u Republici Srpskoj koje će pokazati gdje smo bili prije, a gdje smo sada kada je riječ o poslovnim rezultatima.

"Bojim se da će tek to istraživanje pokazati prave razmjere katastrofe koja je pogodila ugostiteljstvo i turizam", naglasio je Šajić.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, istakla je da su preporuke koje su donijeli nadležni, poput nošenja maski, fizičke distance i svega ostalog, prouzrokovale da se veliki broj ljudi samo prošeta, a ne svraća u kafane, što se odrazilo upravo na promet u ugostiteljstvu.

"S druge stane, na manji promet svakako je uticao i izostanak naših građana iz dijaspore, tako da promet sigurno neće pasti samo u ugostiteljstvu, nego i u ostalim sektorima", kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, manjim prometom u ugostiteljstvu biće smanjeno i punjenje budžeta, kako lokalnih, tako na kraju i državnog.

Na probleme u ugostiteljstvu osvrnuo se u petak i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je istakao da je ovo jedna od djelatnosti u kojima je od početka korona krize bilo najviše otkaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije