Analize

Potrošačka korpa u BiH za deset godina poskupjela 537 KM

Potrošačka korpa u BiH za deset godina poskupjela 537 KM
Foto: Ilustracija | Potrošačka korpa u BiH za deset godina poskupjela 537 KM
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - Za deset godina, potrošačka korpa u BiH poskupjela je 537 konvertibilnih maraka.

Naime, sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mart ove godine, iznosi 2.106 KM, a prema dostupnim podacima, vrijednost potrošačke korpe u 2011. bila je 1.569 KM.

Kao što se može i pretpostaviti, ogroman rast cijena života u BiH nisu pratili iznosi na tekućim računima njenih građana. 

Naime, za tih 10 godina, prosječna plata povećana je, analiza pokazuje, za svega 162 marke.

U februaru ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, plate su, u prosjeku, iznosile su 961 KM, a u istom mjesecu 2011. zarađivalo se 799 KM.

Komentarišući ove brojke, borci za zaštitu potrošača ističu da one i te kako oslikavaju koliko je loš standard u BiH.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara, ocjenjuje da je sve teži život bh. građana posljedica svih onih stvari koje su, kako kaže, naše političke strukture odnosno institucije propustile da urade.

"Iako je kod nas zabranjeno ostvarivanje ekstraprofita, ne znam da je iko u BiH kažnjen zbog toga, a ima osnova", upozorio je Bago u izjavi za "Nezavisne novine".

Zapaža da se o potrošačkoj korpi nešto aktivnije počelo pričati ove godine, odnosno unazad mjesec i po, a da nevolja bude veća, baš u tom periodu ova korpa je u Mostaru, kako ističe, poskupjela za oko 100 KM.

"Šta se dešava? Naše obitelji se više ne mogu ni zaduživati, već se odričemo mnogih stvari, za sebe, ali i za djecu. Dijete ne dobije ono što treba. Osim toga, treba imati na umu da se hranimo uglavnom loše, na najnezdraviji način. Postoji struka koja kaže koliko čega treba da unesemo u sebe, a mi se i toga odričemo. Kad imate idealnu situaciju, odnosno da dvoje radi i imaju prosječne plate, ni to ne može izmiriti mjesečne troškove", rekao je Bago.

Sindikalci u Republici Srpskoj izračunali su da su u martu bile potrebne dvije prosječne plate za sindikalnu potrošačku korpu, koja sadrži samo ono najosnovnije, odnosno ne obuhvata, recimo, da imate vlastito vozilo.

"Kada govorimo o sindikalnoj potrošačkoj korpi, posljednji podatak, onaj za mart, pokazuje da je ona iznosila oko 1.960 maraka. U istom mjesecu, prosječna isplaćena plata u Republici Srpskoj iznosila je 978 KM i njom se moglo obezbijediti 49,9 odsto troškova proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi", rekla je za "Nezavisne novine" Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, smatra da su brojke o rastu cijena potrošačke korpe i nesrazmjernom rastu plata pokazatelj da su vlasti na svim nivoima u BiH apsolutno zanemarile interese radnika, odnosno svojih građana.

"Poražavajuća je činjenica da mi teže živimo danas nego prije deset godina. Poražavajuće je i to što nas pokušavaju ubijediti da je naš standard dobar, imajući u vidu da čak 60 odsto radnika radi za platu ispod 600 KM", rekao je Šatorović za "Nezavisne novine".

Jedna Prijedorčanka, koja radi, a suprug joj je nezaposlen i radi ponekad honorarno, te imaju dvoje djece, kaže da je veoma teško sakupiti novac samo za namirnice i osnovne troškove potrebne za mjesec.

"Imamo, srećom, pomoć sa sela, od roditelja, tako da nekako preguramo, ali sve je to daleko od normalnog standarda jedne porodice. Cijene namirnica rastu tiho, skoro iz sedmice u sedmicu", kaže ona.

               
POREĐENJE IZNOSA POTROŠAČKE KORPE I PLATE (U KM)
  Potrošačka korpa Neto plata
2021 2.106 961
2011 1.569 799

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije