Analize

Potvrđena ranija istraživanja: Vareš bogat zlatom svjetskog kvaliteta

Potvrđena ranija istraživanja: Vareš bogat zlatom svjetskog kvaliteta
Foto: Ilustracija | Potvrđena ranija istraživanja: Vareš bogat zlatom svjetskog kvaliteta

VAREŠ - Opština Vareš i definitivno je bogata plemenitim metalima poput zlata i srebra, čiji je kvalitet na svjetskom nivou, a što je potvrdila i danas objavljena preliminarna procjena za lokalitete Veovača i Rupice, koji se nalaze u ovoj maloj lokalnoj zajednici nedaleko od Sarajeva.

Procjenu potencijalnih nalazišta polimetala izradila je kompanija "Adriatic Metals", u čijem vlasništvu je bh. kompanija "Eastern Mining".

Pol Kronin, izvršni direktor "Adriatic Metalsa", izjavio je kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.

"Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi, te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugerišu da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu", kazao je Kronin.

Dodao je kako će biti potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesionog područja, ali da već sada postoji značajan osnov za izradu studije izvodljivosti za obnovu rudnika u Varešu.

Inače, oba nalazišta su u zoni koncesije, koja je odobrena koncesionaru "Eastern Mining".

"Eastern Mining", koji je u stoodstotnom vlasništvu kompanije "Adriatic Metals Limited", je 2013. godine s Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona zaključilo ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju metaličnih mineralnih resursa olova, cinka i barita. Koncesija je potpisana na 25 godina, od kojih se pet odnosi na istraživanje.

Potraga za plemenitim metalima, koja traje nekoliko godina, privukla je veliku pažnju medija, kao i turista, što je za "Nezavisne" potvrdio i Almir Čikmiš, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Vareša.

"Ne možemo govoriti da je samo na osnovu toga porastao broj turista koji su nas posjetili, ali nakon što se priča pojavila u medijima sve više ljudi nas kontaktira i postavlja pitanja u vezi s tim. Konačno imamo pozitivnu priču iz Vareša", kazao je Čikmiš.

Dodaje kako svaki stanovnik ovog mjesta zna za bogata nalazišta, te da to nije ništa novo.

"Postoje priče, možda više i legende, da su i Austrougari bili zainteresovani za iskopavanje zlata, a postoje dokazi da su velike količine rude i zlata iskopavane još u srednjem vijeku", zaključio je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije