Analize

U BiH godišnja inflacija 2,1 odsto

U BiH godišnja inflacija 2,1 odsto
Foto: Ilustracija/Arhiva | U BiH godišnja inflacija 2,1 odsto

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u prosjeku bile više za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 2,1 odsto.

U oktobru u odnosu na septembar ove godine alkoholna pića i duhan u prosjeku su bili skuplji za 0,1 odsto, odjeća i obuća za 1,6 odsto, stanovanje i režijski izdaci za 0,1 odsto, a zdravstvo za 0,2 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH, prenosi Fena.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 2,1 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u oktobru u odnosu na septembar u prosjeku su bili jeftiniji za 0,1 odsto, namještaj i kućanski uređaji za 0,2 odsto, komunikacije za 0,1 odsto, a rekreacija i kultura za 0,4 odsto. Nivo cijena u BiH u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine bio je viši za 2,1 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 4,9 odsto, alkoholna pića i duhan za 4,6 odsto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,9 odsto, a zdravstvo za 3,2 odsto. Komunikacije su u oktobru, u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku bile skuplje za 2,2 odsto, rekreacija i kultura za 5,1 odsto, obrazovanje za 2,2 odsto, restorani i hoteli za 6,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 9,2 odsto.

Odjeća i obuća su u prosjeku bili jeftiniji za 7,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 2,8 odsto i prevoz za 5,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije