Privreda

Banjalučka berza primljena u članstvo SEE Link projekta

Banjalučka berza primljena u članstvo SEE Link projekta
Banjalučka berza primljena u članstvo SEE Link projekta

BANJALUKA - Banjalučka berza primljena je u članstvo SEE Link projekta, koji ima za cilj povezivanje regionalnih tržišta hartija od vrijednosti, potvrdili su iz ove berze.

Naime, ta zajednička informaciona platforma berzi na Balkanu počela je s radom 29. marta 2016. godine, a trenutno su umrežene tri berze s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 30 milijardi dolara i više od 400 hartija od vrijednosti. Inače, Sarajevska berza još nije pristupila ovoj platformi, ali po nekim najavama to se očekuje uskoro.

Iz Banjalučke berze su pojasnili da SEE Link kreira neophodnu infrastrukturu za preusmjeravanje naloga, tako da brokerske kuće mogu jednostavno da pristupaju svim berzama u regionu. Dakle, SEE Link je ime za projekat kojim EBRD pokušava povezati berze u regionu i dugoročno omogućiti efikasniji pristup investitorima i lokalnim berzanskim posrednicima.

"Osnivači SEE Link projekta su Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Projektu su se naknadno priključile Beogradska i Ljubljanska berza", naveli su iz Banjalučke berze i dodali da su oni šesta berza iz regiona koja se priključila ovom projektu.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da su sa SEE Linkom uspostavili dobru saradnju i dogovorili da im isporuče svoja softverska rješenja koja će se koristiti kod brokerskih kuća za povezivanje u regionalnu mrežu.

"Na ovom projektu smo radili intenzivno šest mjeseci s Makedonskom berzom. To znači da će i naše brokerske kuće biti tehnološki potpuno spremne da se priključe projektu", rekao je Božić. On je pojasnio da je cilj projekta da olakša protok kapitala putem povezivanja brokerskih kuća, koje će sada imati jednostavan pristup regionalnim tržištima hartija od vrijednosti preko partnerskih brokerskih kuća.

"Platforma će poboljšati dostupnost i vidljivost hartija od vrijednosti te dugoročno uticati na povećanje likvidnosti. Mislim da može označiti i početak okretanja ka novom modelu finansiranja preduzeća, na koji će se moći osloniti perspektivna akcionarska društva", kazao je Božić.

Da bi se iskoristile ove prilike, Božić je rekao da je potrebno da se konačno posveti više pažnje korporativnom upravljanju, jer trenutni finansijski efekti poslovanja većine preduzeća nisu atraktivni za investitore.

Iz Sarajevske berze ranije su rekli da pozdravljaju svaki vid regionalne saradnje berzi, te dodaju da su u prošlosti aktivno učestvovali u programima saradnje ovih berzi. Naglašavaju da ovaj vid povezivanja tržišta olakšava pristup stranim tržištima za lokalne investitore.

"Sarajevska berza je otvorena za svaki vid saradnje u kontekstu uvezivanja tržišta, te će Nadzorni odbor, kao i ostali organi Berze, razmotriti priključenje ovom projektu", kazali su iz SASE.

Brojke

  • 30 milijardi dolara ukupna tržišna kapitalizacija tri berze
  • 400 hartija od vrijednosti u mreži

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije