Privreda

Banjalučki profesor smislio jeftiniju proizvodnju peleta, proizvođači nisu zainteresovani

Banjalučki profesor smislio jeftiniju proizvodnju peleta, proizvođači nisu zainteresovani
Foto: Velibor Tripić | Banjalučki profesor smislio jeftiniju proizvodnju peleta, proizvođači nisu zainteresovani

BANJALUKA - Pero Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci u penziji, objavio je prije više od 10 godina stručni rad "Procesi sušenja - jedan od načina za smanjenje potrošnje energije", koji je dokazan i kojim bi proizvodnja peleta bila dosta jeftinija.

Naime, za ovim Petrovićevim stručnim radom nije pokazan neki interes proizvođača, iako bi oni imali veliku uštedu u ovom procesu.

"U radu se navodi da je razvojem efikasnih i jeftinih razmjenjivača toplote vazduh - vazduh omogućeno da se njihovom primjenom kod procesa sušenja znatno smanji količina toplote potrebna za ove procese. U to vrijeme već su uveliko bili u primjeni uređaji za iskorištavanje toplote iz otpadnog vazduha u sistemima vazdušnog grijanja", objašnjava Petrović za "Nezavisne novine".

Dalje navodi da je tada počela i primjena uređaja za prozvodnju briketa i peleta iz piljevine, a takođe i proizvodnja kotlova za njihovo korištenje u sistemima grijanja objekata.

"To je vodilo povećanju tražnje za ovim gorivima, a i povećanju njihove cijene na tržištu. Da bi provjerili opravdanost navoda iznijetih u ovom stručnom radu, na Mašinskom fakultetu u Banjaluci pod mentorstvom profesora Milovana Kotura student Ognjen Rajlić uradio je završni rad 'Iskorištavanje otpadne toplote iz procesa sušenja u drvnoj industriji'. Teorijske postavke iznesene u mom stručnom radu  proračunski su testirane na sušari kapaciteta 50 kubnih metara hrastove daske po šarži. Računskim putem je dokazano da bi se primjenom rješenja navedenih u radu na godišnjem nivou na sušari navedene zapremine moglo uštedjeti 100 tona suve piljevine, koja je poluproizvod za proizvodnju briketa ili peleta", pojašnjava Petrović.

Ističe da bi pri trenutnim cijenama ovih goriva na tržištu period otplate uređaja koji bi koristili toplotu iz vazduha koji se izbacuje iz sušare u toku procesa sušenja bio manji od jedne godine.

"Primjenom navedenih uređaja iz stručnog i završnog rada na sušarama za drvo smanjila bi se potrošnja biomase za procese sušenja, pa samim tim omogućilo znatno povećanje proizvodnje sve više traženih energenata briketa i peleta", rekao je Petrović i dodao da nije siguran do kolikog pojeftinjenja ovih materijala bi moglo doći ovom primjenom, ali bi to bilo korisno za privrednike i narod koji kupuje.

Inače, cijena peleta po toni drastično je porasla, te je trenutno čak i veća od 600 KM po jednoj toni.

Na sastanku Privredne komore RS i proizvođača peleta koji je održan prije nekoliko dana dogovoreno je da će cijena peleta po toni iznositi 480 KM plus PDV, odnosno oko 560 KM. Tada su proizvođači obećali da će na domaće tržište tokom septembra isporučiti 10.000 tona peleta te tražili da što prije bude ukinuta Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, koja je na snazi do 21. septembra, kako bi mogli izvoziti pelet i ostvariti profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije