Privreda

Blizu 1.000 radnika "Getvika" stupiće u štrajk

Blizu 1.000 radnika "Getvika" stupiće u štrajk
Foto: Pexels/Ilustracija | Blizu 1.000 radnika "Getvika" stupiće u štrajk

Blizu 1.000 radnika londonskog aerodroma "Getvik" stupiće u niz štrajkova 28. jula zahtijevajući povećanje plata u okolnostima rekordnog rasta troškova života u Britaniji, saopštili su sindikati.

Sindikat "Junajt" navodi da će u štrajku učestvovati radnici četiri kompanije, odnosno oko 950 ljudi. 

Ove četiri kompanije su tokom pandemije otpustile veći broj radnika, te smanjile platu i izmijenile uslove rada za preostale radnike.

"Sve četiri kompanije obavljaju eksterne operacije za velike avio-kompanije, a prvenstveno se radi o uslugama na zemlji, rukovanju prtljagom, radnicima na rampi, dispečerima i licima na službi čekiranju. S obzirom na obim štrajka, poremećaji, kašnjenja i otkazivanja su neizbježni na cijelom aerodromu," navodi se u saopštenju sindikata.

Izvor navodi da su to kompanije "ASC", "Menzis aviešn" /Menzies Aviation/, "GGS" i "Služba DHL-a".

Prvi štrajk planiran je od 28. jula do 1. avgusta, a drugi ubrzo nakon toga, od 4. do 8. avgusta. Očekuje se da će uticati na avio-kompanije "Britiš ervejz", "Izidžet", "Rajaner" i TUI.

Veliku Britaniju već izvjesno vrijeme potresaju talasi štrajkova zbog rekordno visoke stope inflacije. Među onima koji su u štrajku su zaposleni u željeznici, na aerodromima, u poštanskim službama i advokatskim firmama. Prekid lanaca snabdijevanja, izazvan Bregzitom i ukrajinskim sukobom, doveo je do povećanja troškova goriva i hrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije