Privreda

"Gros" premašio plan eksploatacije rude

"Gros" premašio plan eksploatacije rude
Foto: Ilustracija | "Gros" premašio plan eksploatacije rude

SREBRENICA - Preduzeće "Gros", koje se bavi eksploatacijom rude olova i cinka iz Rudnika "Sase" kod Srebrenice, ostvarilo je prošle godine rekordnu proizvodnju od 347.000 tona rovne rude, što je za 4,5 odsto više od planirane količine.

"To je omogućilo uspješno poslovanje ovom kolektivu i inverstiranje 3.410.911 KM u nabavku nove opreme, rekonstruckciju objekata i izradu projektne dokumentacije, te za istražne radove kao i otvaranje novog jamskog kopa `Iva` u rejonu Vitlovci", saopšteno je iz ovog preduzeća, koje posluje u sastavu britanske kompanije "Mineko".

Kop "Iva" predstavlja budućnost rudnika i obezbjeđuje kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima za duži period.

"Gros" je najveći privredni kolektiv na području srebreničke i bratunačke opštine odakle je najveći broj od ukupno 517 zaposlenih.

Predsjednik Upravnog odbora "Grosa" Jelena Petrić izjavila je Srni da su u prošloj godini u radni odnos primili 29 radnika, ali da je broj zaposlenih za 10 manji nego krajem 2016. godine zbog smjene generacija, penzionisanja, ali i napustanja radnog odnosa, što postaje sve izraženije, jer mnogi mlađi radnici odlaze sa prostora srednjeg Podrinja da rade u NJemačku.

Trend odlaska povećan je u ovoj godini iz Bratunca i Srebrenice, a posebno iz opštine Ljubovija u Srbiji.

"Gros" veliku pažnju i značajna sredstva posvećuje edukaciji, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika, što je nastavljeno i prošle godine kada je 15 radnika položilo stručne ispite iz oblasti eksploatacije rude, a dva inženjera su položili stručne ispite iz zaštite na radu, čime su stvoreni uslovi za kontinuiran proces i praćenje primjene mjera zaštite na radu.

Edukacija radnika, mjere zaštite koje se preduzimaju na radu i nabavka savremene zaštitne opreme doveli su do smanjenja broja nesreća i povreda na radu i prošle godine zabilježeno je 14 povreda radnika od kojih 11 lakših, što je značajno manje nego prije desetak godina kada je "Mineko" preuzeo gazdovanje ovim rudnikom.

Isplate plata i doprinosa u ovom preduzeću su redovne i prosječna plata u 2017. godini iznosila je 928 KM, što je za dva odsto više nego u prethodnoj godini, ali za 12 odsto manje nego od prosječne plate u rudarskoj djelatnosti u Republici Srpskoj.

Petrićeva ističe da je cilj da i "Gros" bude u rangu ostalih u ovoj djelatnosti po iznosu zarada radnika.

On kaže da je plan da ove godine udvostruče investiciona ulaganja u rudarsko-pripremne radove, opremu, objekte i projektnu dokumentaciju, te da modernizacijom proizvodnje nastave uspješno poslovanje i podignu nivo zaštite na radu, ali i očuvanja prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije