Privreda

Kinezi izradili studiju za autoput Banjaluka - Mliništa

Kinezi izradili studiju za autoput Banjaluka - Mliništa
Kinezi izradili studiju za autoput Banjaluka - Mliništa

BANJALUKA - Predstavnici kineske kompanije "Sinohidro", na osnovu potpisanog sporazuma iz decembra prošle godine o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Mliništa, dionice od Glamočana do Puta AVNOJ-a, pripremili su i dostavili studijsku dokumentaciju neophodnu za završne pregovore o kreditu.

Kako su nam rekli u JP "Autoputevi RS", prije zahtjeva, koje će Ministarstvo finansija RS uputiti kineskoj Eksim banci, ostalo je još da se potpiše komercijalni ugovor sa izvođačem radova kako bi u potpunosti bila kompletirana dokumentacija neophoda za zahtjev za kredit.

"'Autoputevi RS' usaglasili su sve uslove komercijalnog ugovora s izvođačem, i u narednom periodu očekujemo saglasnost Vlade RS na potpisivanje tog dokumenta", rekli su juče u JP "Autoputevi RS", dodajući da su kineski partneri dostavili studiju opravdanosti i studiju uticaja na životnu sredinu.

Inače, potpis komercijalnog ugovora s izvođačem radova, odnosno kompanijom "Sinohidro" iz Kine, neće biti pravosnažan i važeći sve dok ne bude potpisan kreditni sporazum s kineskom bankom i dok kreditno zaduženje od strane NS RS ne bude odobreno.

"Komercijalni ugovor se potpisuje uslovno, jer je njegovo potpisivanje, u stvari, uslov za početak pregovora sa bankom", kažu u JP "Autoputevi RS".

Podsjećanja radi, priča o izgradnji autoputa od Banjaluke preko Mliništa i dalje kroz FBiH do Splita započela je još 2013. godine na osnovu samoinicijativne ponude Kineza i njihovog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice. Do sada je održano nekoliko sastanaka i potpisano nekoliko protokola, a prema planu, prva faza radova podrazumijevala bi izgradnju autoputa od Banjaluke, odnosno od Glamočana do Puta AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra, a vrijednost ovog projekta je oko 600 miliona evra. Prema nezvaničnim informacijama, od ovog iznosa, koji bi trebalo da obezbijedi kineska Eksim banka, RS bi učestvovala sa oko 15 odsto plus eksproprijacija zemljišta.

Ukoliko kineska Eksim banka i podrži ovaj projekat, odnosno odobri kredit, prema iskustvima zemalja koje već posluju s ovom bankom, kamata bi trebalo da se kreće do maksimalno dva odsto, a kredit bi bio odobren na 20 godina plus grejs period od tri do pet godina.

Ukupna dužina autoputa Banjaluka - Split iznosi 186,1 kilometar, a najveći dio trase, i to u dužini od 99 kilometara, prolazi kroz RS. Kroz FBiH dužina trase iznosi nešto više od 60 kilometara, a kroz Hrvatsku ukupno 22 kilometra.

Kako tvrde dobro upućeni u ovaj projekat, početak gradnje ovog autoputa, i to pod uslovom da sve bude išlo kako treba, neće početi prije 2022. godine s obzirom na to da je neophodno izraditi obimnu projektu dokumentaciju, sprovesti eksproprijaciju i dobiti neophodne dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije