Privreda

Manja premija nije usporila mljekare

Manja premija nije usporila mljekare
Foto: Arhiva | Manja premija nije usporila mljekare

BANJALUKA - Sa farmi u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine prikupljena je 22.981 tona mlijeka, a što je 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Ove cifre ukazuju na to da nešto niži podsticaji u ovoj godini zasad nisu negativno uticali na sektor mljekarstva.

Sa druge strane, i mljekare u RS su podigle svoju proizvodnju za četvrtinu.

Tako se bilježi rast proizvodnje mlijeka za piće od 36,7 odsto, pavlake 18,9 odsto, jogurta 35,8 odsto, maslaca 32,8 odsto i kravljeg sira, čija je proizvodnja rasla za 10,6 odsto.

I pored dobrih rezultata, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže kako će doći do pada proizvodnje, prvenstveno zbog pada premije.

"Garantujem da će doći do pada proizvodnje mlijeka u narednom periodu. Prosječna cijena je 0,55 KM po litru i njome se proizvođači ne mogu pokriti. Premija je smanjena sa 0,30 na 0,25 KM po litru, što će usloviti manju proizvodnju", kaže Usorac.

Dodaje kako je sudbina proizvođača mlijeka sumorna.

"Sela su prazna, ona se pustoše i svakim danom su sve praznija, a da bi se mlijeko proizvelo, mora u selu biti seljak koji ima kravu, koji je hrani i muze, a toga više u selu nema", ocjenjuje on.

Iako je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, Usorac kaže kako on nije povećan, jer se raznim barijerama i niskim cijenama ne dozvoljava izvoz.

"Evropskoj uniji mi ne trebamo kao izvoznik, mi im trebamo kao tržište i izvoznik radne snage", tvrdi Usorac.

Sa druge strane, u mljekari "Pađeni" iz Bileće ne dijele strahove farmera.

Nenad Vukoje, osnivač i direktor mljekare, kaže kako su samo u januaru povećali otkup za 22 odsto.

"Ne mislimo da bi u narednom periodu moglo doći do nekih poremećaja jer nema nikakvih razloga i nagovještaja za tako nešto", rekao je Vukoje.

Broj proizvođača mlijeka u RS se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u posljednjih pet godina znatno smanjio, dok se količina proizvedenog mlijeka povećala, što govori o ukrupnjavanju proizvodnje u ovom sektoru, ali i o gašenju malih proizvođača.

U 2013. godini u RS bila su 7.282 proizvođača mlijeka, dok u 2018. godini mlijeko proizvodi tek njih 4.450.

Prema istim podacima, količina proizvedenog mlijeka je u 2013. godini iznosila oko 101 milion litara, dok je u 2017. godini iznosila 111 miliona litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije