Privreda

Milekić: Povećanje cijene struje za privrednike manje od 12 odsto

Milekić: Povećanje cijene struje za privrednike manje od 12 odsto
Milekić: Povećanje cijene struje za privrednike manje od 12 odsto

BANJALUKA - Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić rekla je da će najavljeno povećanje cijene električne energije za privrednike biti manje od 12 odsto i da će cijena zavisiti od obračuna i jačine prenosnog dalekovoda.

Milekićeva je rekla da "Elektroprivreda Republike Srpske" od poskupljenja struje očekuje godišnji prihod u iznosu od 35 miliona KM.

Poslije radnog sastanka predstavnika poslovne zajednice, "Elektroprivrede Republike Srpske" i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, član ove komisije Ljubo Glamočić rekao je novinarima u Banjaluci da su elektroprivredna preduzeća tražila povećanje ukupnog prihoda u Republici Srpskoj iz segmenta javnog i rezervnog snabdijevanja strujom na godišnjem nivou od 453.406 891 KM.

"Prema starim tarifama, koje i danas važe, prihod je 400.333 870 KM, što znači da je traženo povećanje od 53 miliona KM. Razmatrajući zahtjeve i analizirajući njihovu opravdanost, Regulatorna komisija je odobrila povećanje ukupnog prihoda na godišnjem nivou od 35 miliona KM", istakao je Glamočić.

On je naveo da Regulatorna komisija nije priznala oko 18 miliona KM troškove koje su u svom zahtjevu podnijela elektroprivredna preduzeća u Srpskoj.

"Iz ove strukture - za proizvodnju se odnosi povećanje za 21 milion KM, odnosno tri hidroelektrane i dvije termoelektrane, za distributivna preduzeća 13,8 miliona KM, a za snabdijevanje oko dva miliona KM", pojasnio je Glamočić.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić ocijenila je neprihvatljivim najavljeno povećanje cijene za privrednike u Srpskoj, jer bi ono dodatno usložilo njihovo poslovanje.

Ristićeva je istakla da se ove godine, kako je to bilo definisano u mjerama Ekonomske politike, trebalo ići ka rasterećenju privrede i donošenju reformskih zakona koji će je učiniti konkurentnijom.

Ona je navela da je umjesto toga reformskim zakonima produžen porez na solidarnost o čemu poslovna zajednica nije konsultovana, povećana je cijene naknade za obnovljive izvore energije, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije.

Zamjenik predsjednika Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je da najavljeno povećanje cijene električne energije od 10 do 12 odsto nije prihvatljivo za privredne subjekte u Republici Srpskoj.

On je dodao da je zamjerka poslovne zajednice što prvo nije napravljena racionalizacija u poslovanju "Elektroprivrede Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije