Privreda

Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa

Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa
Foto: N.N. | Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa

​BANJALUKA - Konkurs za subvenciju kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Srpskoj biće raspisan ove sedmice.

Kazali su ovo za "Nezavisne novine" u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, gdje navode da su ove godine za ove namjene budžetom planirana sredstva u iznosu od 2.100.000 KM.

"Ova sredstva obuhvataju dosadašnje korisnike i nove korisnike kojima će subvencija biti odobrena na ovogodišnjem konkursu", kazali su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da se ovaj projekat realizuje od 2008. godine te da je ovo jedan od projekata za koje sve ove godine vlada veliko interesovanje.

"Od 2008. godine pa do sada je odobreno 4.347 subvencija, a one su odobrene svim korisnicima koji su ispunjavali osnovne uslove", naveli su u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.

Kako su istakli, najvažniji uslov koji korisnik mora ispuniti je da je podigao stambeni kredit iz kreditnih sredstava IRB-a preko neke od komercijalnih banaka.

"Takođe, još jedan uslov je i to da ima do 35 godina starosti u momentu podizanja kredita i da ima prebivalište u Republici Srpskoj", kazali su u ovom ministarstvu.

Istakli su da je za ove namjene do sada, uključujući i ovu godinu, izdvojeno oko 15 miliona KM.

Kolika je važnost ovog projekta sa demografske strane za "Nezavisne novine" je potvrdio demograf Aleksandar Majić, koji ističe da je ovo jedna od mjera populacione politike.

"Subvencije za stambene kredite mladih bračnih parova su ustaljena mjera u većini zapadnoevropskih država", rekao je Majić.

Dodao je da je sigurno da će ova mjera uroditi plodom kada je riječ o odluci mladih da ostanu u Srpskoj.

"Stvarne efekte ove mjere još ne možemo znati, ne znamo koliki su u Republici Srpskoj, ali ovo je pozitivna mjera jer će se mladi bračni parovi odlučiti za ostanak u Srpskoj ako se te mjere afirmišu u budućnosti, te ako se postojeće mjere nastave sprovoditi i dalje", kazao je Majić. Istakao je da ova mjera sigurno utiče i na povećanje nataliteta.

Da je ovo popularna mjera među mladim bračnim parovima za "Nezavisne novine" je potvrdio Nikola S. iz Novog Grada, s adresom u Banjaluci, koji je ove godine uplovio u bračne vode, te je sa suprugom odlučio da konkuriše za ove subvencije.

"Živim i radim u Banjaluci već godinama, a podstanar sam, plaćam kiriju, i skoro sam čuo za ovu vrstu subvencije koju nude IRB i Ministarstvo. Odlučili smo se da konkurišemo za subvencije jer mislimo da je bolje da otplaćujemo stan koji će ostati jednog dana našoj djeci, nego da plaćamo kiriju za tuđi stan", rekao je ovaj tridesetogodišnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije