Privreda

Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa

Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa
Foto: N.N. | Mladima 2,1 milion za subvencije kamatnih stopa
Anja Matarugić

​BANJALUKA - Konkurs za subvenciju kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Srpskoj biće raspisan ove sedmice.

Kazali su ovo za "Nezavisne novine" u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, gdje navode da su ove godine za ove namjene budžetom planirana sredstva u iznosu od 2.100.000 KM.

"Ova sredstva obuhvataju dosadašnje korisnike i nove korisnike kojima će subvencija biti odobrena na ovogodišnjem konkursu", kazali su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da se ovaj projekat realizuje od 2008. godine te da je ovo jedan od projekata za koje sve ove godine vlada veliko interesovanje.

"Od 2008. godine pa do sada je odobreno 4.347 subvencija, a one su odobrene svim korisnicima koji su ispunjavali osnovne uslove", naveli su u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.

Kako su istakli, najvažniji uslov koji korisnik mora ispuniti je da je podigao stambeni kredit iz kreditnih sredstava IRB-a preko neke od komercijalnih banaka.

"Takođe, još jedan uslov je i to da ima do 35 godina starosti u momentu podizanja kredita i da ima prebivalište u Republici Srpskoj", kazali su u ovom ministarstvu.

Istakli su da je za ove namjene do sada, uključujući i ovu godinu, izdvojeno oko 15 miliona KM.

Kolika je važnost ovog projekta sa demografske strane za "Nezavisne novine" je potvrdio demograf Aleksandar Majić, koji ističe da je ovo jedna od mjera populacione politike.

"Subvencije za stambene kredite mladih bračnih parova su ustaljena mjera u većini zapadnoevropskih država", rekao je Majić.

Dodao je da je sigurno da će ova mjera uroditi plodom kada je riječ o odluci mladih da ostanu u Srpskoj.

"Stvarne efekte ove mjere još ne možemo znati, ne znamo koliki su u Republici Srpskoj, ali ovo je pozitivna mjera jer će se mladi bračni parovi odlučiti za ostanak u Srpskoj ako se te mjere afirmišu u budućnosti, te ako se postojeće mjere nastave sprovoditi i dalje", kazao je Majić. Istakao je da ova mjera sigurno utiče i na povećanje nataliteta.

Da je ovo popularna mjera među mladim bračnim parovima za "Nezavisne novine" je potvrdio Nikola S. iz Novog Grada, s adresom u Banjaluci, koji je ove godine uplovio u bračne vode, te je sa suprugom odlučio da konkuriše za ove subvencije.

"Živim i radim u Banjaluci već godinama, a podstanar sam, plaćam kiriju, i skoro sam čuo za ovu vrstu subvencije koju nude IRB i Ministarstvo. Odlučili smo se da konkurišemo za subvencije jer mislimo da je bolje da otplaćujemo stan koji će ostati jednog dana našoj djeci, nego da plaćamo kiriju za tuđi stan", rekao je ovaj tridesetogodišnjak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije