Privreda

Pratite nas na Google news

Batagon: Spremni smo da nastavimo projekat preuzimanja "Alumine"

Batagon: Spremni smo da nastavimo projekat preuzimanja "Alumine"
Foto: N.N. | Oglasio se Batagon: Spremni smo da nastavimo projekat preuzimanja "Alumine"
Dejan Tovilović

ZVORNIK - Kompanija "Batagon" saopštila je kako je sud u Zvorniku na dan kada su htjeli uplatiti 43 miliona KM i otkupiti potražvanja koja Vlada RS ima u Fabrici glinice "Birač" donio neracionalnu odluku zbog koje su odustali od cijelog posla.

"Na dan kada je 'Batagon' dao nalog za plaćanje sud je donio potpuno nerazumljivu i prema našem razumijevanju nezakonitu odluku, kojom je na direktan način bila ugrožena naša transakcija, tj. potpuno je obesmislila ugovor koji je Batagon imao sa Vladom Republike Srpske. Drugim riječima rečeno, kupili bi nenaplativo potraživanje, a pored postojeće štete očigledno je da bi izgubili i dodatnih 43 miliona KM", saopštili su iz ove kompanije.

Prema njihovoj procjeni ova nerazumna odluka je istovremeno načinila i veliku štetu Republici Srpskoj, najprije jer je za toliko umanjen mogući prihod u budžet RS, a kompanija je dovedena u situaciju da ima ogromnu materijalnu i reputacionu štetu bavljenja ovim projektom.

"Zbog ovakvog stanja, reagovali su i naši investitori i poslovni partneri označivši projekat Alumine, sa najvišim nivoom rizika. Batagon je imao vrlo korektnu saradnju sa Vladom RS kao i menadžmentom Alumine, te upravo zbog toga se nismo odlučili da pokrenemo osnovane odštetne zahtjeve", saopštili su oni.

Ipak dodaju kako su spremi da nastave projekat sticanja većinskog vlasništva u ovoj firmi s tim da se kao važno pitanje postavlja prethodno i hitno rješavanje kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana "litvanska potraživanja".

                                               

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije