Privreda

Planine u BiH spremno dočekuju zimsku sezonu

Planine u BiH spremno dočekuju zimsku sezonu
Foto: Dražan Pozderović-Arhiva | Planine u BiH spremno dočekuju zimsku sezonu

VLAŠIĆ, JAHORINA - Prve pahulje snijega na planinama u Bosni i Hercegovini daju nadu da će ova zimska sezona biti znatno uspješnija u odnosu na prethodnu, a ako vremenski uslovi dozvole, i zvanična sezona bi mogla početi na vrijeme.

Na Jahorini uveliko teku pripreme za predstojeću skijašku sezonu, koja počinje 8. decembra. Poseban fokus je stavljen na kontrolu i održavanje instalacija vertikalnog transporta, a timovi su posvećeni bezbjednosti i uživanju skijaša na stazi.

Ova olimpijska ljepotica ipak je prije zvaničnog otvaranja sezone tokom vikenda otvorila jednu stazu za skijaše, odnosno od nedjelje je za sve ljubitelje skijanja u rad pušteno sidro na Poljicama, a skijašima su dostupne staza 1b, kao i pokretna traka u okviru poligona na Poljicama.

"Pozivamo sve ljubitelje skijanja i zimske čarolije da nam se pridruže ove sezone. Očekujemo najuspješniju sezonu do sada i radujemo se dijeljenju radosti skijanja sa vama", navode iz Olimpijskog centra.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić ističe da je menadžment Olimpijskog centra učinio značajne korake kako bi poboljšali iskustvo na stazi, pa su, osim već dostupnih 49 kilometara staza, dodali dodatna tri kilometra, pružajući veći izbor ruta za sve ljubitelje skijanja i snoubordinga.

"Naš cilj je da pružimo posjetiocima nezaboravno iskustvo skijanja i zabave na Jahorini i da opravdamo njihovo poverenje. Za nezaboravan boravak u planinskom rajskom okruženju, osim tradicionalnog skijanja na vrhunski uređenim stazama, ponosimo se i dodatnim sadržajima koje čine naš ski-centar jedinstvenim mestom za zimski odmor", rekao je Ljevnaić.

Kako dodaje, za one koji uživaju u magiji noćnog skijanja nude posebno iskustvo pod zvijezdama, gdje njihov snoubord park predstavlja savršeno mjesto za ljubitelje ovog uzbuđujućeg sporta, dok će ljubitelji brze vožnje moći uživati u sankanju na posebno pripremljenim stazama.

Ljevnaić navodi da je planirano i otvaranje ski-centra "Igrišta" radi pružanja dodatnih mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova na stazama koje obećavaju uzbudljiv i nezaboravan doživljaj, a nalaze se na putu Vlasenica - Han Pijesak.

Samer Dolovac, direktor Turističke organizacije Travnik, kazao je za "Nezavisne novine" da se pripreme za otvaranje zimske sezone na Vlašiću privode kraju.

"S obzirom na to da je snijeg pao nešto ranije nego inače, mi pripreme privodimo kraju, te bi negdje sredinom narednog mjeseca sa radom trebao da počne vertikalni transport", kazao je Dolovac.

Kako je rekao, na Vlašiću je već primjetan veći broj turista.

"Bez obzira na to što vertikalni transport još ne radi, mi imamo turista, što je pokazatelj da će ova zimska sezona biti nastavak dobre ljetne, odnosno jesenje sezone", kazao je Dolovac, dodajući da je na ovoj planini trenutna visina snijega oko 20 centimetara.

"Ako nam vremenski uslovi budu išli naruku, odnosno ako budemo imali minus, sa radom mogu početi i topovi za osnježavanje, što će doprinijeti boljoj sezoni", kazao je Dolac, dodajući da će cijene ski-karata ostati iste kao prošle godine, ako ne dođe do poskupljenja struje.

Da je sve spremno za zimsku sezonu na olimpijskoj planini Bjelašnici za "Nezavisne novine" su potvrdili iz OC "Bjelašnica".

"Spremno dočekujemo i ovu zimsku sezonu, za posjetioce naše planine u ponudi imamo nove sadržaje, kako za odrasle, tako i za one najmlađe. Radi se o klizalištima, novom parku za mališane, kao i ostalim mnogobrojnim sadržajima", navode oni, dodajući da se zvanični početak skijanja na ovoj olimpijskoj ljepotici očekuje početkom narednog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije