Privreda

Prijeratni traktori odlaze u penziju

Prijeratni traktori odlaze u penziju
Foto: N.N. | Prijeratni traktori odlaze u penziju

BANJALUKA - Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i resorno ministarstvo u sklopu podsticaja za kapitalne investicije u ovoj godini prioritet su dali investicijama u poljoprivrednu mehanizaciju u iznosu od 1,8 miliona maraka. Od te sume za traktore je namijenjeno milion maraka, a za priključke 800.000.

U javnom pozivu, koji je raspisan juče, a koji je otvoren 30 dana, navodi se kako na podršku, doduše manju, mogu računati i oni koji budu investirali u stočarsku i biljnu proizvodnju, kao i poljoprivrednici koji investiraju u preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Sveukupno, u pitanju je iznos od oko šest miliona maraka.

Podsticajima su obuhvaćena i ulaganja u izgradnju plastenika i nabavku opreme, za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada malina, kupina, borovnica, aronija i jagoda, kao i za postavljanje protivgradnih mreža.

Rezervacija sredstava za podršku se ostvaruje prije investiranja, na osnovu podnesene prijave na javni poziv. Odobravaju se u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva. Iznos se uvećava za pet odsto, ako je nosilac gazdinstva žena ili poljoprivrednik do 40 godina starosti.

Ono što agencija neće podržati je kupovina građevinskog zemljišta i postojećih zgrada i objekata, nabavku korištene opreme, građevinskog materijala, te rekonstrukciju i adaptaciju postojeće opreme. Novca nema ni za izdatke prilikom investicija koje su nastale zbog komunalnih naknada i doprinosa, nabavke izvršene lizingom i nabavke izvršene na osnovu donacija i poklona.

Provjeru realizacije investicija će vršiti komisija na licu mjesta kod korisnika sredstava, kao i kontrolu roka u kojem se investicija realizuje.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kažu kako je modernizacija i zanavljanje mehanizacije ključni faktor u razvoju domaće poljoprivrede, jer je postojeća u prosjeku stara više od dvije decenije.

"Tu se pojavljuje problem u potrošnji goriva, učinku i energentima. Drugi problem je što ova mehanizacija nije adaptirana za nove modernije priključne mašine, koje zahtijevaju dodatne izlaze, a koji bi omogućili njihovu potpunu i dosljednu primjenu. Sve to poskupljuje domaću proizvodnju", kaže Stojan Marinković, predsjednik Udruženja. 

Smatra da će, i pored podsticaja, brojni poljoprivrednici koji imaju potrebu za nabavkom mehanizacije kalkulisati.

"Vidjećemo koliko će poljoprivredni proizvođači biti spremni da investiraju u novu mehanizaciju, imajući u vidu loše stanje u agraru i otvorene granice koje nam ne dozvoljavaju da se širimo onoliko koliko možemo. Brojni poljoprivrednici, i pored mogućnosti, kalkulišu da li vrijedi uložiti u takvo nešto usljed prekomjernog uvoza i nemogućnosti plasmana vlastitog proizvoda", zaključio je Marinković.

Podsticaji za traktore

Snaga       Podsticaj 
Preko 86,10 kW       do 30.000 KM
Od 55,10 kW do 86 kW do 20.000 KM
Od 22 kW do 55 kW        do 10.000 KM

Stočarska proizvodnja

Investicija  Podsticaj
Sistem za zatvorenu linijsku mužu do 80.000 KM
Pokretna izmuzišta          do 30.000 KM
Linija za hranjenje i pojenje    do 10.000 KM
Sistem za izđubravanje           do 10.000 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije