Privreda

Pšenica hit jesenje sjetve

Pšenica hit jesenje sjetve
Foto: N.N. | Pšenica hit jesenje sjetve

BANJALUKA - Jesenja sjetva u Republici Srpskoj je završena, a prema prvim podacima resornog ministarstva - ratari su zasijali 7.000 hektara više ozimih kultura u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, sa 68.000 hektara, koliko je zasijano u jesenjoj sjetvi 2016. godine, ove godine sjetva je realizovana na oko 75.000 hektara, a dominantna ratarska kultura bila je pšenica.

Ona je zasijana na oko 50.000 hektara, što je za 6.000 više nego u jesenjoj sjetvi 2016. godine, dok ostatak zasijanih površina zauzimaju raž, ječam, zob, uljana repica i tritikale.

Inače, tokom druge dekade oktobra na tržištu se javio nedostatak sjemenskog materijala, prije svega pšenice, nakon čega su nabavljene dodatne količine sjemena, koje su podmirile potrebe za sjemenskim materijalom.

"Osnovni razlozi za povećanje površina pod ozimim usjevima su loša iskustva proizvođača s proizvodnjom jarih usjeva tokom tekuće godine, kao i stimulativne mjere podrške proizvodnji pšenice od strane Ministarstva", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zbog smanjenog prinosa i kvaliteta stočne hrane proizvedene tokom 2017. godine, proizvođači su povećali sjetvene površine pod krmnim biljem kako bi što prije u proljeće obezbijedili kvalitetnu zelenu stočnu hranu.

Tako je tokom proteklog perioda na oranicama RS zasijano oko 700 hektara stočnog graška, oko 200 hektara grahorice i oko 150 hektara stočnog kelja.

"Ukupne površine pod ovim kulturama su oko 1.050 hektara, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na ranije godine", kažu u Ministarstvu.

Kao podršku sjetvi poljoprivrednici su imali regresirano gorivo, a mogu i da računaju na podsticaj za proizvodnju i prodaju merkantilne pšenice za rod 2018. godine, podsticaj za nabavku mineralnog đubriva, obrtna sredstva u vidu namjenskih zajmova, kao i povrat naknade za troškove koncesije i zakupa od 50 odsto za narednu godinu.

Tu su i stručna pomoć i savjetodavne usluge, koje je Ministarstvo obezbijedilo posredstvom stručnih službi u sedam područnih jedinica, a odnose se na izbor sortimenta i obradu zemljišta, izbor agrotehničkih mjera i slično.

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije, kaže kako su uslovi za sjetvu bili skoro pa idealni, što je većina ratara i iskoristila.

U početku nije bilo dovoljno vlage pa je zemljište bilo suvo, ali ga je kiša omekšala pa smo imali dobro i kvalitetno oranje i zbirno gledano imali smo veoma dobru jesen", kazao je on. Prema njegovim riječima, Vlada RS i resorno ministarstvo su ispoštovali ono na šta su se obavezali kada je podrška u pitanju, a što je i te kako pomoglo poljoprivrednicima.

Maletić objašnjava kako je pšenica sve popularnija jer se s njome zaobilazi suša.

"Sije se do novembra, a žanje se u junu, tako da suša nema puno uticaja na nju. Drugo, daje manje roda, ali i manje se ulaže u nju i jedna je od kultura za koje postoji ekonomska računica. Takođe, država za uzgoj i prodaju daje dobre beneficije", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije