Privreda

"Saničane" kupuju ili Vlada ili grad Prijedor?

"Saničane" kupuju ili Vlada ili grad Prijedor?
Foto: Infoprijedor | "Saničane" kupuju ili Vlada ili grad Prijedor?

PRIJEDOR - Prijedlog Skupštine povjerilaca Ribnjaka "Saničani" je da ovaj najveći ribnjak u BiH bude prodat ili gradu Prijedoru ili Vladi RS, potvrdio je za "Nezavisne novine" Mirko Marčeta, stečajni upravnik ovog preduzeća.

"U Zakonu o stečajnom postupku ima mogućnost prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica i ako bi Skupština povjerilaca donijela konačnu odluku o prodaji na taj način bi onda 'Saničani' mogli biti ponuđeni za kupovinu Vladi RS ili gradu Prijedor", kazao je Marčeta.

Prema njegovim riječima, nije poznat datum kada bi mogla biti održana naredna sjednica Skupštine povjerilaca, na kojoj će biti poznato više detalja o tom prijedlogu.

Kako je rekao, nedavno je donesena odluku da ribnjak nastavi proizvodnju te na ovaj način pokušavaju da nastave osnovnu djelatnost za koju su registrovani, ali u onom obimu koliko su u mogućnosti.

"Na ovaj način pokušavamo da 'Saničani', najveći ribnjak u BiH, preživi", kazao je Marčeta.

Iz Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede RS  kazali su da su u toku i da prate stečajni postupak za Ribnjak "Saničani", za koji je nadležan Okružni privredni sud, odnosno stečajni sudija.

"I grad Prijedor i Vlada Republike Srpske, zbog značaja Ribnjaka 'Saničani', zainteresovani su da se u tom ribnjaku, koji je u stečaju, nastavi proizvodnja, a upoznati smo i s prijedlogom Skupštine povjerilaca da se pokuša ponuditi na kupovinu ili gradu Prijedoru ili Vladi Republike Srpske", kazali su iz nadleženog ministarstva.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedor, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da  još nisu imali nikavih zvaničnih razgovora na tu temu.

"Sigurno bih podržao odluku da 'Saničani' pređu u vlasništvo grada,  jer postoji  turistički potencijal i mogli bismo napraviti bogatu turističku ponuda za naš grad, a dobra stvar je da i ribnjak nastavi s proizvodnjom ribe", kazao je Duratović.

Podsjetimo, Okružni privredni sud u Prijedoru je krajem marta  otvorio stečaj u Ribnjaku "Saničani" iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka "Saničani" Radojica Ratkovac i žalba je odbijena. Prema podacima Banjalučke berze,

Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike s upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim, koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Iste godine je Republička vodna inspekcija nalagala mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, što nije izvršeno u ostavljenom roku. Predstavnici "Voda Srpske" takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije