Privreda

Šljive rodile, kvalitet loš

Šljive rodile, kvalitet loš
Foto: N.N. | Šljive rodile, kvalitet loš

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako je ove godine rod šljive više nego dobar, vremenske neprilike imale su veliki uticaj na kvalitet ploda, što se direktno manifestovalo i na loš plasman, ali i nisku otkupnu cijenu, saglasni su voćari iz BiH.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da su visoke temperature  koje traju nekoliko dana dovele da naglog zrenja šljiva.

"Tako je oko 50 odsto ovog voća otišlo na zemlju, a i ono što je ostalo na granama jako je lošeg kvaliteta", kazao je Dojčinović i dodao da će jako malo šljiva voćari iskoristiti u nešto drugo sem rakije.

"Prerađivačke industrije nisu zainteresovane za otkup jer imaju mnogo zaliha od prethodnih godina, tako da je  jako slaba potražnja, a velika ponuda", kazao je Dojčinović i istakao da je ove godine jako niska otkupna cijena ovog voća.

"Najveća cijena koja je bila do sada je 30 feninga po kilogramu, a možemo očekivati da u narednom periodu dođe do pada cijene", pojasnio je Dojčinović.

Voćar Miladin Stojnić iz Turjaka, kod Gradiške, ističe da je ove godine loš kvalitet upravo zbog velike količine padavina, odnosno lošeg vremena.

"Šljive su rodile, ali ove rakijske sorte imaju manji procenat šećera, dok konzumne sorte brzo propadaju", ističe Stojnić i dodaje da voćari nikako ne mogu da budu zadovoljni otkupnom cijenom.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je ove godine očekivan vrlo visok rod voća, a posebno šljiva.

"Godina je 'ponijela' lijepo, ali u zadnje vrijeme nagli porast temperatura uzrokovao je opadanje velikog broja plodova, a sa druge strane, usljed puno oblačnih i kišnih dana kada je trebalo malo više sunca da bi se nakupili šećeri, došlo je do njegovog smanjenog sadržaja u plodu, tako da je kvalitet ove godine jako loš", ističe Marinković.

I voćari iz FBiH takođe kažu da je loše vrijeme uticalo da ovogodišnji rod šljive bude jako loš.

"Šljiva je počela prije vremena zreti, tako da je lošijeg kvaliteta i sada propada, a voćari su suočeni sa problemima da ne mogu da izvezu, te je jako niska otkupna cijena od 25 do 30 feninga, koja ne može zadovoljiti ni berača, a kamoli vlasnika i proizvođača", kazao  je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, i dodao da je ove godine bilo teško zaštititi šljive zbog prekomjerne vlage i kiša koje su neprestano padale.

"U ovakvim neprilikama dolazi do truleži na granama i plodovima, a tu nemamo nikakve hemije kojom bismo spasili voćke", pojasnio je Bićo i istakao da će voćari imati ove godine jako lošu sudbinu, te dosta voćara krenulo je da siječe voćnjake jer godinama nemaju pozitivne prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije