Privreda

Struja za privredu u RS skuplja za četvrtinu

Struja za privredu u RS skuplja za četvrtinu
Foto: Ustupljena fotografija | Struja za privredu u RS skuplja za 15 evra po megavat-času

BANJALUKA - Cijene električne energije za privredu u Srpskoj od 1. januara iduće godine porašće sa sadašnjih 38 evra na 53 evra po megavat-času, dok će do kraja 2022. godine od povećanja biti pošteđeni privrednici koji su potpisali dvogodišnji ugovor sa "Elektroprivredom RS" .

Rečeno je  to danas na sastanku predstavnika Privredne komore RS, Ministarstva energetike RS, Unije udruženja poslodavaca RS i "Elektroprivrede RS" s premijerom RS Radovanom Viškovićem.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja  poslodavaca RS u razgovoru za "Nezavisne novine", potvrdio je da su dogovorene nove cijene električne energije.

"Cijena struje će za industriju  s 38 evra porasti na 53 evra po megavat-času, što će biti povećanje na računu  za  25 do 27 odsto za proizvodna preduzeća",  kazao je Trivić. 

Kako je rekao, postoje neke kategorije preduzeća koje će imati i veće račune za električnu energiju, ali to nisu proizvodna.

Dodao je da je evidentno da su cijene električne energije u svijetu enormne.

"'Elektroprivreda RS' je ovu cijenu već odredila prošle godine, tako da nije bilo ništa što nismo očekivali, ali sigurno bi nama privrednicima bilo drago da je bilo manje poskupljenje", kazao je Trivić.

Kako je rekao, ovaj rast cijene jednim manjim dijelom dovešće i do rasta cijena ostalih proizvoda, ali kako kaže, ne očekuje se znatno povećanje.

"Rastu cijene svega, ne samo zbog cijene struje, nego i zbog cijena sirovina", kazao je Trivić.

Dodao je da će oko 40 odsto privrednika koji su potpisali dvogodišnji ugovor izbjeći povećanje cijene struje do kraja 2022. godine, ali da će već 2023. godine i oni doći u istu kategoriju s drugim poslodavcima.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, ističe da nisu očekivali da će konačan dogovor biti na 53 evra po megavat-času za veći dio industrije.

"Dogovorena cijena nije ono što odgovara privrednicima u ovom trenutku, ali je taj dogovor postignut", kazao je Ćorić.

Ističe da povećanje cijene energije "Elektroprivreda RS" mora da iskoristiti za svoje interno restrukturiranje, te, kako kaže Ćorić, moraju obezbijediti potpunu stabilnost isporuke električne energije privredi u narednom periodu.

"Ovim povećanjem biće obuhvaćeno 505 privrednih subjekata", kazao je Ćorić.

Iz Vlade RS saopštili su da je juče Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, zajedno s predstavnicima "Elektroprivrede RS", razgovarao s  predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS.

Glavna tema razgovora bilo je utvrđivanje cijene električne energije za potrošače iz kategorije industrije, povodom predstojećeg potpisivanja godišnjih ugovora ovih potrošača s "Elektroprivredom RS".

Tokom sastanka predstavnici "Elektroprivrede" ukazali su da je došlo do drastičnog poskupljenja električne energije na svjetskim berzama, koja je dostigla iznos od 250 evra po megavat-času, uz prognoze daljeg rasta, te konstatovali da je neophodno da dođe do korekcije cijene za ovu kategoriju potrošača.

Kako je istaknuto na sastanku, i s ovom korekcijom potrošači iz kategorije industrije i dalje će električnu energiju plaćati po nižoj cijeni u odnosu na one iz Federacije BiH i zemalja okruženja.

U "Elektroprivredi RS" prethodno su saopštili da će cijena struje za privredu uprkos poskupljenju i dalje biti najniža u regionu, te da će i ubuduće biti i do pet puta niža za potrošače iz ove kategorije u odnosu na berzanske cijene.

"Berzanska cijena električne energije trenutno iznosi oko 250 evra po megavat-času i, u odnosu na njih, ERS svojim kupcima nudi popuste od 52 do 82 odsto, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima i za njih će cijena struje biti čak pet puta niža od tržišnih", istakli su u ERS.

U ovom preduzeću su najavili da će i cijena struje za poljoprivredne potrošače biti povoljna, odnosno četiri puta niža od tržišnih.

Naveli su da će javne ustanove u narednom periodu plaćati električnu energiju tri i po puta jeftiniju od berzanske, a trgovine, sektor rudarstva, građevine i saobraćaja ostvarivaće popuste od čak 65,6 odsto.

"Želimo da naglasimo da za kupce koji su ugovore o snabdijevanju sa ERS potpisali na dvije godine u novembru 2020. godine cijena električne energije ostaje iste i u 2022. godini", kazali su u ERS.

Dodali su da je za ostale potrošače iz kategorije privrede u toku potpisivanje novih ugovora o tržišnom snabdijevanju.

"Zbog stalnih turbulencija i drastičnog skoka cijena na slobodnom tržištu, ERS će svojim potrošačima obezbijediti ugovore do kraja 2022. godine", rekli su u ERS.

U FBiH poslodavci pozvani da ne potpisuju ugovore

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine nakon jučerašnjeg sastanka u sjedištu kompanije "ArcelorMittal Zenica" donijelo je zaključak kojim je preporučilo poslodavcima da ne potpisuju nove ugovore s "Elektroprivredom BiH".

"Mi nećemo potpisivati ugovore, koji ističu 31. decembra, dok ne dobijemo garancije da poskupljenje električne energije neće biti veće od 20 odsto. Isto tako, donijeli smo zaključak, to sam tražio i od resornog ministarstva i Vlade FBiH, da se pod hitno u parlamentarnu proceduru uputi zakon o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora", saopštio je usvojene zaključke Mujo Hasić, vlasnik i direktor kompanije "Variplast" Gračanica i zastupnik u Parlamentu FBiH.

Dodao je kako očekuje da će odgovorni za to, konačno, uputiti zakone u parlamentarnu proceduru te da ti zakoni ugledaju svjetlo dana.

Sve drugo bi, podvukao je, privredu posadilo na koljena te bi došlo do većeg otpuštanja radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije