Privreda

Subvencije do 15.000 KM za sopstveni biznis

Subvencije do 15.000 KM za sopstveni biznis
Foto: N.N. | Subvencije do 15.000 KM za sopstveni biznis
Srna

TREBINJE - Grad Trebinje objavio je javni poziv za samozapošljavanje lica sa evidencije trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje koja bespovratno mogu da dobiju od 8.000 KM do 15.000 KM za sopstveni biznis, a prioritet kod dodjele sredstava imaće boračke kategorije i lica u stanju socijalne potrebe.

"Za bespovratna sredstva u iznosu od 8.000 do 15.000 KM mogu da konkurišu nezaposlena lica koja se, prije objavljivanja javnog poziva, vode kao aktivni tražioci posla", naveli su iz Gradske uprave Trebinje.

Javni poziv je otvoren do 6. septembra za sve koji su zainteresovani za započinjanje vlastite djelatnosti, što podrazumijeva i registraciju poslovnog subjekta /privredno društvo, samostalni preduzetnik, komercijalno poljoprivredno gazdinstvo i drugi oblik/.

Prioritet kod dodjele sredstava, u okviru navedene ciljne grupe, imaju demobilisani borci, ratni vojni invalidi i druga lica sa invaliditetom, članovi porodice poginulih boraca i lica u stanju socijalne potrebe.

Subvencije se dodjeljuju za samozapošljavanje /započinjanje sopstvenog biznisa/ u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva /izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode/, uz uslov da djelatnost nastave obavljati najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora o subvenciji.

Grad Trebinje će subvencije do 15.000 KM dodijeljivati za proizvodne djelatnosti /izuzev korisnika koji se registruju kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva/.

Do 10.000 KM dodijeljivaće se za zanatske i uslužne djelatnosti uključujući i djelatnosti starih i umjetničkih zanata, a do 8.000 KM za komercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Ukupni iznos odobrene subvencije se isplaćuje na račun korisnika /poslovnog subjekta/ i to 60 odsto u prvoj godini projekta, 25 odsto u drugoj godini, nakon provedene kontrole prethodno isplaćenih sredstava, a 15 odsto po isteku perioda od dvije godine od dana potpisivanja ugovora.

Prijave sa odgovarajućom dokumentacijom treba dostaviti poštom ili lično u zapečaćenim kovertama na adresu Gradske uprave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije