Privreda

TRB preuzima firmu mašina za deminiranje

TRB preuzima firmu mašina za deminiranje
Foto: N.N. | TRB preuzima firmu mašina za deminiranje

BANJALUKA, BRATUNAC - Tehnički remont Bratunac (TRB) pripojiće sebi preduzeće "Macrohard Mechanik" iz Pala, a koje se bavi proizvodnjom mašina za humano deminiranje, i na taj način ojačati svoj poslovni portfolio.

Paljansko preduzeće je osnovano 1996. godine, a proizvodnjom mašina za deminiranje počelo je da se bavi 2005. godine. Pet modela MH-05 koje su proizveli nalazi se u BiH, a tri u Sudanu.

U nacrtu ugovora koji je nedavno objavljen navodi se kako će nakon spajanja preduzeće iz Pala prestati da postoji, a da će TRB za visinu njihovog osnovnog kapitala uvećati svoj osnovni kapital, a to je 374.427 KM. U tom iznosu će se kao suvlasnik upisati preduzeće "Elw Global Balkan" iz Bijeljine, a koje je osnivač "Macrohard Mechanika".

"Polazeći od činjenice da subjekti pripajanja obavljaju iste ili prateće djelatnosti, u skladu s ovim ugovorom o spajanju uz pripajanje ostvaruje se unapređenje ukupnog poslovanja TRB-a sa aspekta ekonomičnosti, rentabilnosti i jačanja tržišnog položaja, te proširenje remontnih i proizvodnih djelatnosti, kao i ponude TRB-a", kazao nam je Ljubomir Borovčanin, zamjenik generalnog direktora TRB-a.

Kaže kako je TRB prošle godine razvio nekoliko novih proizvoda koji su predstavljeni na nekim od svjetskih sajmova iz oblasti namjenske industrije, a proširen je dijapazon usluga i proizvoda u odnosu na one iz ranijih godina.

Pored povećanog obima poslovanja na domaćem tržištu, prošireni su poslovi i na nova inostrana tržišta.

"Planiramo zadržati dosadašnji poslovni progres u svim oblastima, te zapošljavanje novih radnika, kao i stručno usavršavanje postojećih. Planirana je i investicija u novi mašinski park, čime bi se povećao i optimizovao sadašnji proces proizvodnje. Planirano je i osnivanje novih poslovnih jedinica TRB-a na području BiH, kao i eventualno otvaranje predstavništva u drugim zemljama", kaže Borovčanin.

Inače, TRB, uključujući poslovne jedinice u Bijeljini i Banjaluci, trenutno zapošljava oko 200 ljudi u zemlji, a jedan dio je angažovan i u inostranstvu.

Javnosti su predstavili poluautomatski pištolj RS9, kalibra devet mm, čiju serijsku proizvodnju planiraju početi do kraja ove godine.

Pored pištolja, imaju liniju za proizvodnju municije, proizvode mašine za deminiranje, mobilne stražarske kućice, mobilne prečišćivače vode, a bave se i remontom streljačkog i artiljerijskog naoružanja i borbenih vozila.

TRB je privatizovan 2013. godine, a većinski vlasnik postala je južnoafrička kompanija "Elw Global", koja ga je kupila za nešto više od 2.800.000 KM.

U septembru prošle godine zakupili su proizvodne hale u prostoru bijeljinske fabrike "Elvako" i zaposlili 20 bivših radnika ove firme u stečaju.

U februaru ove godine posjetila ih je delegacija iz Namibije s kojom fabrika ima dugogodišnje ugovore o saradnji, a pored ove afričke zemlje sarađuju i sa Zambijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije