Privreda

Uskoro potpisivanje ugovora o finansiranju izgrade HE "Dabar"

Uskoro potpisivanje ugovora o finansiranju izgrade HE "Dabar"
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Uskoro potpisivanje ugovora o finansiranju izgrade HE "Dabar"

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Srpska i u narednom periodu biti energetski stabilna i da je pri kraju da sa kineskom Eksim bankom potpiše ugovor o finansiranju izgradnje hidrocentrale "Dabar".

Višković je napomenuo da Republika Srpska ima ugovorene projekte iz energetike, ali i saobraćaja i infrastrukture, čija je vrijednost veća od četiri milijarde KM, prenosi Srna.

"Sada se iz Federacije BiH šalju poruke da se projekti neće blokirati", rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je dodao da i projekat "Gornja Drina" ide svojom dinamikom bez obzira na pokušaje iz drugog entiteta da se to ospori.

"Nadam se da će nam dozvoliti i da će se dati saglasnost za Istočnu gasnu interkonekciju koja dolazi iz Srbije i ide ka Bijeljini i koja bi trebalo da se nastavi prema Banjaluci i Prijedoru, uz izgradnju dvije gasne elektrane. To nije ušlo u ove četiri milijarde", naveo je Višković.

On je dodao da su ruski partneri imali i previše strpljenja da čekaju, podsjetivši da je zahvaljujući odnosima rukovodstva Republike Srpske sa rukovodstvom Ruske Federacije i njihovom kompanijom "Gasprom" cijena gasa skoro godinu dobila povoljnu cijenu gasa dok je na berzama išla i deset puta više.

"Zahvaljujući nama i drugi entitet, gdje su mnogo veći konzumenti i veća potrošnja, je dobio povoljnu cijenu", rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je nacionalni strateški interes da se Beograd i Banjaluka povežu auto-putem koji će ići teritorijom Republike Srpske, koja je pri kraju da ugovori sve potrebne procedure, da je eksproprijacija završena do 95 odsto na kompletnoj dionici i da sada izvođači treba da uđu u posao. On je dodao i da se stvaraju potrebni uslovi za izgradnju autoputa Foča - Šćepan Polje.

Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, premijer je rekao da je trenutno Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske putem Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara uputilo zahtjev za aktivnim učešćem u procesu izdavanja ekološke dozvole, pošto pozivaju (Hrvatska) na ugroženost "neke ponornice koja snabdjeva Dubrovnik vodom".

On je naveo da je pitanje cijene nafte i naftnih derivata nešto što Srpska dijeli sa okruženjem i nešto je na šta ne može uticati.

Višković je dodao i Srpska kada se pokretala tema o o ukidanju ili smanjivanju akciza o tome nije imala sagovorinika u drugom entitetu.

"Oni su u startu bili protiv navodeći da to nije bila dobra mjera", rekao je Višković navodeći primjer da u Federaciji BiH, kada je Republika Srpska predložila ukidanje zabrane izvoza peleta, o tome imaju drugo viđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije