Privreda

Uz nekoliko klikova do početka biznisa

Uz nekoliko klikova do početka biznisa
Foto: Ilustracija | Uz nekoliko klikova do početka biznisa

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske pripremila je set zakonskih rješenja kojima se otvara prostor za elektronsku registraciju preduzeća.

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na narednoj sjednici naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima.

Ukoliko budu usvojeni, biće to korak bliže osnivanju preduzeća uz nekoliko klikova mišem.

Stranka koja ima u planu početak poslovanja dobiće svoj elektronski sertifikat, što će predstavljati njegov digitalni identitet, a koji će mu biti neophodan za postupak registracije.

Prijava se podnosi na elektronskom obrascu na jedinstvenoj internet adresi bizreg.esrpska.com, a nakon prosljeđivanja nadležnom registarskom sudu, podnosilac prijave se u okviru korisničkog naloga obavještava o trenutnom statusu predmeta i fazi sudskog odlučivanja o prijavi.

Nakon što sud po podnesenoj prijavi izvrši upis poslovnog subjekta u registar, podnosilac može u formi elektronskog dokumenta preuzeti rješenje koje je potpisano elektronskim potpisom, a koje mu je neophodno radi obavljanja poslovne djelatnosti.

"Ključni efekti primjene ovog sistema odnose se na dodatno skraćivanje vremena potrebnog za počinjanje poslovne aktivnosti, a posljedično i poboljšanje pozicije na Doing Business listi. Veoma je važno napomenuti i da je uvođenje ovog servisa jedan od prvih koraka u intenziviranju aktivnosti u uvođenju sistema elektronske uprave, budući da će korisnici dobiti elektronske profile sa digitalnim sertifikatima koje mogu koristiti i za ostale elektronske usluge. Na ovaj način kreirana je i osnova za uvođenje novih elektronskih servisa u širem smislu", stoji u obrazloženju ovih zakonskih rješenja.

Navodi se i kako će predložene izmjene i dopune uticati na smanjenje troškova registracije, odnosno početka poslovanja, doći će i do uštede vremena, kao na primjer kod pribavljanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, jer će biti omogućeno da se ista pribavlja, odnosno prilaže u formi elektronskog dokumenta.

"Primjenom predloženih izmjena u praksi se očekuje veći broj novoosnovanih poslovnih subjekata, a time i veći priliv investicija u Republici Srpskoj, a sve zbog brze, jeftine i savremene procedure registracije poslovnih subjekata koju primjenjuju sve savremene zemlje u svijetu", piše u obrazloženju ova tri zakona.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako je prirodno da se prate svjetski trendovi u digitalizaciji, a koji su zahvatili cijeli svijet.

"To je aktivnost koju podržavamo i na koju smo ukazivali još prije nekoliko godina kada se išlo u zakonske izmjene i smanjenje troškova i neophodne dokumentacije za osnivanje preduzeća, tako da je ovo sljedeći korak. Ovo je pozitivan put kojim se ide", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije