Privreda

Pratite nas na Google news

Uzgoj spelte i heljde šansa za Trebinje

Uzgoj spelte i heljde šansa za Trebinje
Foto: N.N. | Uzgoj spelte i heljde šansa za Trebinje
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinje, ali i cijela Republika Srpska imaju dobre preduslove za razvoj organske proizvodnje u poljoprivredi, iako se ona ni u Srpskoj, niti u BiH, ne razvija onako snažno kako se to radi u državama regiona.

Ovo je zaključeno na radionicama koje su se u proteklih petnaestak dana u nekoliko navrata odvijale u Trebinju, u organizaciji Centra za održivi razvoj CORIE, u okviru projekta "Edukacijom poljoprivrednika do organske proizvodnje".

Predsjednik ovog udruženja Aleksandar Vukanović kaže da su, svjesni toga problema, na radionicma anagažovali stručnjake, profesore s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

"Mi ćemo, u saradnji s Agrarnim fondom grada Trebinja, omogućiti i praktični dio obuke, tako što ćemo iznajmiti plastenik i na licu mjesta, uz stručnu pomoć, pokazati na koji način organizovati organsku proizvodnju", objasnio je Vukanović.

Profesorica Aleksandra Govedarica-Lučić kazala je da ovo područje ima značajne prednosti u povrtarskoj proizvodnji organske hrane.

"Na području istočne Hercegovine još mnogo poljoprivrednog zemljišta nije obrađeno, odnosno to su parcele koje dugo miruju i tu je šansa kada je organska proizvodnja u pitanju, jer se radi o nezagađenom zemljištu i na tim parcelama možemo odmah početi s organskom proizvodnjom, bez onog prelaznog perioda s konvencionalne na organsku proizvodnju", kazala je ona.

Vesna Milić s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu upoznala je lokalne proizvođače s organskom proizvodnjom u ratarstvu.

"Ono što bi bilo interesantno za ovdašnje poljoprivrednike je organski uzgoj spelte i heljde - veoma značajne poljoprivredne kulture za pčelare i naravno nekoliko podvrsta kukuruza, što se u budućnosti treba razvijati i na čemu se treba raditi", pojasnila je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije