Tržište

Domaći farmeri ne mogu da podmire potrebe bh. stanovnika

Domaći farmeri ne mogu da podmire potrebe bh. stanovnika
Foto: Pixabay | Domaći farmeri ne mogu da podmire potrebe bh. stanovnika

BANJALUKA, SARAJEVO - Izvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH u prošloj godini premašio je 525,2 miliona maraka, dok je godinu dana ranije iznosio 431,8 miliona KM, a razlog povećanja je, kažu naši sagovornici, to što domaći proizvođači ne mogu da podmire potrebe bh. stanovnika.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prošle godine na domaće tržište stiglo je 75,7 miliona kilograma mesa, dok je istovremeno iz BiH izvezeno 9,6 miliona kilograma.

Podaci UIO pokazuju da je najviše stiglo goveđeg mesa, i to 35,7 miliona kilograma, za šta je iskeširan 303,1 milion KM. Najviše ovog mesa proteklu godinu uvezeno je iz Italije. Zatim slijedi uvoz svinjskog mesa 21,3 miliona kilograma u vrijednosti od 133 miliona maraka.

"Kada je riječ o izvozu, na inostrano tržište BiH je plasirala najviše piletine, a izvezeno je 8,5 miliona kilograma ovog mesa u vrijednosti od 38,2 miliona maraka", kazali su iz UIO BIH.

Prema njihovima riječima, meso se najviše uvozilo iz Italije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Poljske, Slovenije, dok je BiH najviše mesa izvezla u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru.

Kada je riječ o živim životinjama, tokom prošle godine uvezeno je 15.939 tona, u vrijednosti 75,7 miliona KM, dok je izvezeno svega 341.923 tona, ukupne vrijednosti 2,1 milion KM.

"Najviše se uvozilo goveda i svinja, i to iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Poljske, dok se najviše izvozilo peradi i goveda, i to u Crnu Goru te Srbiju", kazali su iz UIO BiH.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da su analize pokazale da domaći proizvođači mogu proizvesti od 25 do 30 odsto mesa, zbog čega smo prinuđeni na uvoz crvenog da bi se zadovoljile potrebe stanovništva BiH.

"Ono čega imamo značajne količine su piletina i riba", kazao je Šepa i dodao da se ovim mesom može podmiriti i domaće tržište, ali ima i dovoljnih količina za izvoz.

"Naši proizvođači su već prepoznatljivi i na inostranim tržištima i po kvalitetu, ali i količinama koje isporučuju", kazao je Šepa.

Dodao je da Srpska konstantno podstiče poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, tako da će se u narednim godinama efekti tih ulaganja osjetiti.

Prema njegovim riječima, prošle godine Srpsku je zadesila i afrička kuga, koja je doslovna ugasila svinjogojstvo.

Da je BiH prinuđena da uvozi velike količine crvenog mesa kaže i Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, jer, kako kaže, smanjena je proizvodnja.

"U Srpskoj skoro da i ne postoji velika i ozbiljna farma koja proizvodi velike količine mesa, pa stoga je jasno da smo prinuđeni da uvozimo velike količine", kazao je Banjac i dodao da je velika potražnja za mesom na našem tržištu, te da domaća ponuda ne može da ispuni dva osnovna uslova: cijenu i količinu ovih proizvoda.

"Kvalitet našeg mesa je neupitan, ali je problem što nemamo dovoljne količine i cijena je visoka. Domaća mesna industrija nije dovoljno razvijena kako bi mogla zadovoljiti potrebe tržišta", kazao je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije