Tržište

Pratite nas na Google news

Mladi u RS bježe od zanata

Mladi u RS bježe od zanata
Foto: N.N. | Mladi u RS bježe od zanata
Anja Matarugić

BANJALUKA - U Republici Srpskoj nedostaje zanatlija svih zanimanja, možemo slobodno reći da se nalazimo u krizi zanatstva, rekao je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS.

Istakao je da su u ovoj komori već 2000. godine primijetili da interesovanje za zanate opada te da bi to moglo da predstavlja ozbiljan problem.

"Mladi sve češće žele da budu magistri i doktori, a zanati im nisu privlačni. Radije bi da se žale kako nema posla, nego da se bave ovim zanimanjima", kazao je Bratić.

Dodaje da je to urušilo školstvo, a sa druge strane, manje plate su dovele do nesigurnosti i uticale da danas imamo veliki problem u zanatstvu.

"Danas je teško, ne samo naći nekoga da nauči zanat, već nekoga ko ima volju da se kasnije time stvarno bavi", rekao je Bratić.

Naglašava da su sada svi zanati veoma traženi, a vlada prava pomama za građevincima, tokarima i variocima.

"Često razmišljamo o tome šta se može uraditi da se pokrene interesovanje mladih za deficitarna zanimanja, jer uskoro nećemo imati nikoga da nam zamijeni plinsku bocu. Bilo bi dobro da se napravi ozbiljna reforma već u osnovnim školama, da bi se stvorile pozitivne navike kod onih najmlađih", objasnio je Bratić.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banjaluci, kazao je da su pri upisu u novu školsku godinu napravili konkurs za četiri zanimanja u dva kombinovana odjeljenja, ali je interesovanje učenika bilo premalo.

"Javilo se svega nekoliko učenika za pojedina zanimanja građevinske struke i nismo mogli formirati odjeljenje", rekao je Bajić.

Dodaje da je ove godine iz škole izašla jedna grupa građevinskih radnika te da je zanimanje srednjoškolaca iz godine u godinu sve manje.

"Nažalost, mladi se ne interesuju za zanate, a tu se lako mogu naći poslovi i plate su zadovoljavajuće, posebno sada, kada je veća potražnja na tržištu rada", objasnio je Bajić.

Ističe da su prije upisa u novu školsku godinu obilazili osnovne škole te organizovali medijsko predstavljanje, ali da je, unatoč tome, odziv djece bio slab.

Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole u Banjaluci, rekla je da se posljednjih nekoliko godina u ovoj školi upisuje 17 odjeljenja trećeg i četvrtog stepena, ali da su učenici najmanje zainteresovani za deficitarna zanimanja.

"Ove godine uspjeli smo popuniti sva mjesta, a najveće interesovanje je za tehničare CNC tehnologije, drumskog saobraćaja, logistiku i špediciju", kazala je Mrđa.

Dodaje da na trećem stepenu vlada najveće interesovanje za zanimanja kao što su automehaničar i instalater.

"Upisali smo i jedno kombinovano odjeljenje zavarivač i bravar. Prateći potrebe tržišta rada, uvedemo nekada zanimanje kao što je zlatar i časovničar, ali samo u jednoj generaciji", objasnila je Mrđa.

Dodaje da su ove školske godine upisali jedno odjeljenje optičara, a ako bude bilo potrebe i zanimanja učenika, to će ponoviti i naredne godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije