Tržište

Na Kosovu spaljuju srpske proizvode

Na Kosovu spaljuju srpske proizvode
Foto: N.N. | Užas u slikama: Spaljuju srpske proizvode

PRIŠTINA - Neki stanovnici Kačanika sinoć su spaljivali srpske proizvode i snimali ovu akciju, koju su objavili na društvenim mrežama, prenosi KoSSev.

Prema njihovim riječima, ovo je došlo nakon apela za bojkot srpskih proizvoda.

"Nakon apela da bojkotujemo srpske proizvode, neki Kačaničani su odlučili da spale sve srpske proizvode. Akcija je započela i sada je u toku", rečeno je između ostalog u objavljivanju videa na albanskom sajtu Albeu.com.

Podjsetimo, nakon što je propao pokušaj Kosova da postane član Interpola, tokom dva kruga glasanja na zasjedanju Generalne skupštine te međunarodne organizacije u Dubajiu, zvanična Priština podigla je carine na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto. To je izazvalo oštre reakcije Beograda, a zbog takvog poteza Prištine održana je i hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Na toj sednici, kako je rekao predsjednik Srbije, odlučeni je da se sve službe u Srbiji stave u pripravnost.

Vučić je naveo da su viđeni kosovski ministri kako se slikaju u prodavnicama i kako se "hvale" da nema nijednog proizvoda iz Srbije.

 

Cijene skaču, udar na prodavnice

Posljedice odluke Prištine da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH vidjeće se kada se isprazne magacini, a ovim mjerama posebno su pogođene male trgovine.

RTS javlja da je hljeb poskupio u mnogim sredinama, kao i brašno, ulje, kvasac, so, šećer...Cijena hljeba veća je za 30 odsto i iznosi između 40 i 50 centi.

Veće prodavnice imaju još robe u magacinima, pa odolijevaju ovim mjerama. Međutim, i u njima se očekuje drastični rast cijena po pražnjenju magacina.

Snežana Sojević u prodavnici ima još zaliha, tako da još nema poskupljenja.

"Očekujemo poskupljenje svakog dana. Narod je revoltiran i mislim da će ova mera najviše pogoditi narod, kako srpski, tako i albanski. Pogodiće narod, a ne političare", rekla je ona.

U kosovskoj vladi ističu da je prepolovljeno dopremanje robe i da su mjere počele da daju rezultat, pa će vjerovatno zalihe biti brzo ispražnjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije