Tržište

Pratite nas na Google news

Njemačka ipak odbija diplome stečene prekvalifikacijom

Njemačka ipak odbija diplome stečene prekvalifikacijom
Foto: N.N. | Njemačka ipak odbija diplome stečene prekvalifikacijom
Dejan Tovilović

​SARAJEVO - Njemačka ne prihvata diplome medicinske škole stečene prekvalifikacijom za njegovatelje iz BiH koji žele raditi u toj zemlji.

Rečeno je to za "Nezavisne" u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, a povodom informacija koje su se pojavile u medijima prema kojima je to ipak moguće.

"U Njemačkoj više ne prihvataju te diplome, već za svaki završeni razred srednje škole traže svjedočanstvo. Da je to tako, govori i podatak da niko od prijavljenih kandidata koji su konkurisali tokom prošle i ove godine, a koji su išli na prekvalifikaciju nije dobio radnu dozvolu. Tačnije, svi su dobili odbijenice", rečeno nam je u Agenciji.

Dodaju i kako nisu tačne informacije da od 2013. godine nije bilo izmjena odredaba za zapošljavanje medicinskog osoblja iz BiH u Njemačku. Tvrde kako ih je od tada bilo najmanje deset.

Podsjećamo, Agencija je u martu saopštila kako se na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke više ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer dobijene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi.

"Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom", saopštili su tada oni.

Mediji su objavili da im je Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navelo da nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije