Tržište

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj
Foto: Dražan Pozderović | Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

BANJALUKA -Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj niže su u prosjeku za pet do 15 feninga zavisno od vrste goriva, potvrdio je za "Nezavisne novine" Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

"U predhodnim danima došlo je od pada cijene dizela za pet do sedam feninga, dok je benzin jeftiniji za 0,10 do 0,15 KM po litri", kazao je Savić.

Dodao je da se  u narednoj sedmici očekuje miran period što se tiče cijena goriva.

Iz jedne banjalučke pumpe rekli su cijena dizela iznosi 2,89KM, dok benzin košta 2,69 KM. Sa drugih pumpi kažu da je litar benzina 2,63 a najjeftiniji je 2,60.

Cijene nafte na berzama pale treći dan zaredom

Cijene nafte na berzama pale su treći dan zaredom, zbog povećanja zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u i ublažavanja zabrinutosti za opskrbu.

Terminski ugovori za naftu Brent pali su za 30 centi, ili 0,35 posto, na 85,52 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate oslabila za 42 centa, ili 0,50 omdsto, na 83,07 dolara po barelu.

Obje vrijednosti su izgubile većinu dobitaka s početka sedmice nakon pada za više od dva posto na prethodnom trgovanju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su za oko 12,9 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

To je bilo mnogo više od rasta od 500.000 barela koji su očekivali analitičari u anketi Rojtersa, prenosi Fena.

Na drugim mjestima, zabrinutost tržišta u vezi sa situacijom sa snabdijevanjem na Bliskom istoku nastavila je da popušta, što je dovelo do pada cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije