Tržište

Potrošači imaju pravo znati sve o mesu koje kupuju

Potrošači imaju pravo znati sve o mesu koje kupuju
Foto: N.N. | Potrošači imaju pravo znati sve o mesu koje kupuju

Republička veterinarska inspekcija je prošle godine u oblasti proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla imala 456 kontrola, a u 113 slučajeva utvrđene su različite vrste propusta, koji su se najčešće, uz ostalo, odnosili na nepotpune deklaracije.

Te kontrole vršene su u objektima kao što su mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo.

Osim na nepotpune deklaracije, propusti su se odnosili i na higijenske uslove objekta i osoblja, redovno sprovođenje samokontrole od strane subjekata, vođenje propisanih evidencija i slično.

"U slučajevima manjih propusta inspektori su u cilju otklanjanja nepravilnosti izrekli 96 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, dok su u slučajevima počinjenih prekršaja izdali 26 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 25.100 KM", potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Inspektorata RS.

Potrošači u Srpskoj pri kupovini mesa imaju pravo da znaju gdje je životinja uzgojena, gdje je zaklana, gdje rasječena itd.

Svi objekti za klanje, preradu i promet mesa su pod nadzorom veterinarske inspekcije, a kontrole svakodnevno vrši lokalna i republička veterinarska inspekcija.

Meso, odnosno proizvodi od mesa se nakon pregleda obilježavaju žigom veterinarske inspekcije koji sadrži veterinarski kontrolni broj klaonice ili objekta za preradu mesa i datum pregleda koji je ujedno i datum klanja životinje.

Veterinarske oznake se stavljaju i na ambalažu u koju se pakuje meso, odnosno proizvodi od mesa.

"Kada je riječ o deklarisanju svježeg mesa, Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani, propisano je da svježe neupakovano meso životinja rođenih i/ili tovljenih i/ili zaklanih u različitim državama koje se na prodajnom mjestu stavlja na tržište treba se jasno odvojiti jedno od drugog i biti deklarisano tako da krajnji potrošač može lako razlikovati meso različitog porijekla", pojašnjavaju iz Inspektorata.

Deklaracija svježeg mesa mora biti označena na vidljivom mjestu tako da bude lako uočljiva, jasno čitljiva i prema potrebi neizbrisiva i to velikim štampanim slovima čija je visina jednaka ili veća od tri milimetra.

I iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske potvrdili su za "Nezavisne novine" da svaki proizvod namijenjen potrošačima mora da ima deklaraciju, a što je propisano Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

"Kada je riječ o sadržaju deklaracije mesa u maloprodaji, pored podataka propisanih Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, on je uređen i Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani, donesenim od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", kazali su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

O potrebi da meso bude deklarisano, nedavno je poručeno i sa sastanka primarnih proizvođača iz oblasti stočarske proizvodnje, prerađivača, te predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, održanog u Privrednoj komori Republike Srpske.

"Zajednički smo zaključili da je neophodno da se u svim maloprodajnim objektima deklariše meso, da se zna porijeklo mesa, kad je zaklano, sa koje je farme, da li je domaće ili uvozno. Na taj način sami potrošači mogu da donesu odluku da li će kupovati meso koje je iz uvoza, ili koje je iz domaće farme", rekao je za "Nezavisne novine" Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Deklaracija mesa treba da sadrži podatke:

  • o državi rođenja životinje
  • o nazivima država u kojoj je uzgajana
  • o državi u kojoj je zaklana
  • o državi rasijecanja
  • o vrsti mesa i kategoriji
  • datum klanja životinje
  • o svim posebnim uslovima skladištenja i/ili uslovima upotrebe
  • o datumu upotrebe

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije