Tržište

Potrošači od Šulića traže da urgira za pad cijena

Potrošači od Šulića traže da urgira za pad cijena
Foto: Ilustracija | Potrošači od Šulića traže da urgira za pad cijena

BANJALUKA, DOBOJ - Cijene prehrambenih namirnica, odnosno proizvoda koje građani Srpske najčešće kupuju moraju padati, stav je koji bi ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić danas trebalo da iznese pred predstavnike trgovačkih lanaca, sa kojima je zakazao sastanak.

To su ministru poručili borci za zaštitu potrošača i sindikalci iz Srpske, koji ponavljaju da su se stekli uslovi za osjetnije smanjivanje brojki na rafama u trgovinama.

Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana "ToPeeR" Doboj, koje se bavi zaštitom potrošača, naglašava da je najbitnije da se na ovom sastanku usaglašavaju cijene.

"Marže, koje nisu javno ni transparentno predstavljene, treba da se uklapaju u ono što je životni standard građana. Bilo bi dobro da se pitanje odgovornosti postavi kao jedno od ključnih pitanja, jer trgovački lanci, odnosno trgovine, imaju ogromnu, da ne kažem možda čak i najveću odgovornost, za ono što se dešava sa cijenama", rekla je Šešlija za "Nezavisne novine".

Kako je dodala, trgovački lanci bi trebalo da vode računa o svojim potrošačima, odnosno konzumentima, jer su im oni najvažniji, a ako ovako nastave, prema riječima Šešlije, "neće imati kome ni da prodaju robu".

"Cijene moraju padati, bezuslovno", poručila je Šešlija.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, kaže da mu je žao što Šulić na ovaj sastanak nije pozvao i predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, jer bi i oni dali konkretne prijedloge.

"Između ostalog, morali bismo da razmišljamo o fiksiranju određenih cijena na određeno vrijeme za osnovne životne namirnice. Vidimo da rastu cijene hljeba, uprkos padu cijena goriva i žita na svjetskom tržištu. Apsolutno, ministar bi od predstavnika trgovačkih lanaca trebalo da traži da snize cijene", rekao je Srdić.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, kaže da ministar treba definitivno da izađe pred trgovce sa stavom da cijene moraju da padaju.

"U skladu sa pojeftinjenjem goriva, i ostale cijene definitivno moraju da idu dolje, da bismo sačuvali ljude odnosno da bi oni ostali na ovim prostorima i da bi imali od čega da žive i hrane porodice", poručuje Vrabičićeva.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske za "Nezavisne novine" su potvrdili da će ministar danas održati sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca iz Republike Srpske.

"Sastanak će biti održan u ponedjeljak, 22. maja, u prostorijama Ministarstva, a razgovaraće se o društveno odgovornom odnosu trgovaca u vezi sa povećanjem cijena i inflatornim kretanjima, kao i o povećanju zastupljenosti domaćih proizvoda u maloprodajnim objektima", rečeno je iz resornog ministarstva za "Nezavisne novine".

Borci za zaštitu potrošača, podsjetimo, nedavno su upozorili da u ovoj godini nismo vidjeli nijednu konkretnu mjeru vlasti u BiH koja bi snizila cijene.

Šulić je tada izjavio da je Vlada Srpske već ranije donosila mjere, kako tvrdi, prva u regionu. Ograničene su marže, dodao je, na osnovne životne namirnice, ali i na naftne derivate. Priznao je da je gorivo značajno pojeftinilo i još tada najavio razgovore na temu koja se odnosi na cijene u marketima.

"Razgovaraćemo o tome da vidimo postoji li opravdanost držanja i dalje visokih cijena. Imali smo situaciju da su nama poslovni subjekti, koji su dizali cijene prvenstveno osnovnih životnih namirnica, govorili da je to zbog cijena naftnih derivata. One su tada bile značajno više. Ako uporedimo ovaj period i isti period prošle godine, razlika u cijeni litra goriva je oko marku. Nažalost, cijene većine artikala nisu smanjene", rekao je Šulić nedavno za "Nezavisne novine".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije