Tržište

Region glavno tržište za bh. piletinu

Region glavno tržište za bh. piletinu
Foto: N.N. | Region glavno tržište za bh. piletinu

SARAJEVO - Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru peradarstva u prošloj godini iznosila je 165 odsto i na rekordnom je nivou, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

U 2017. godini je vrijednost izvoza iznosila 55,5 miliona maraka, što je za pet odsto više nego godinu ranije, dok je u zemlju uvezeno 34 miliona KM, za milion više nego 2016. godine.

Ipak, i pored rekordne procentualne pokrivenosti, gledajući u novcu, ovo nije bila najbolja godina.

"Analiza podataka za zadnjih deset godina otkriva da još nije dostignut izvoz iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja bila naše drugo izvozno tržište sa 14,3 miliona KM ostvarenog izvoza", rekla je Tijana Muhamedagić, Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Sektoru privrede STK BiH.

Dodaje kako se izvoznici nadaju i skorom formalnom odobrenju EU za izvoz peradarskih proizvoda iz BiH na tržište Unije, što bi trebalo da dadne podstrek daljem razvoju ovog sektora.

Ona smatra da kompanijama iz ovog sektora treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi sada u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 odsto vrijednosti.

Nakon toga slijedi meso sa 19 odsto, zatim jaja u procentu od sedam odsto te živa perad koja u ukupom izvozu zauzimaju dva odsto.

Muhamedagićeva je napomenula da je primjetno i povećanje u broju tržišta, koji je porastao sa 10 na 21, što, kako je rekla, potvrđuje konkurentnost i kvalitet proizvoda iz BiH, koji se danas mogu kupiti na tržištima Evrope, Azije i Australije. A kada je domaća perad u pitanju, region je glavno izvozno tržište.

Gledajući po zemljama, BiH 98 odsto svega što izveze u ovom sektoru šalje u Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

Ostatak od dva odsto završava uglavnom na tržištu Sirije, Vijetnama, Turske, Koreje, Australije, Katara.

Trendovi pokazuju kako je najveći proboj napravljen na tržištu Crne Gore, gdje je izvoz uvećan za skoro dva miliona maraka, ili 24 odsto u odnosu na 2016. godinu. Sa druge strane, najveći pad je zabilježen kod Kuvajta, gdje je izvoz potpuno obustavljen, a prije dvije godine je iznosio nešto više od milion maraka.

Češka je prema BiH ostvarila najveći rast uvoza, a iza nje su Srbija, Poljska, Švedska i Njemačka.

Feđa Begović iz USAID/Švedska Farma dva projekta ukazuje na to da samo prije jednu deceniju situacija u ovoj oblasti nije bila ni slična današnjoj.

"Poređenja radi, prije 10 godina u ovom sektoru smo imali deficit i pokrivenost uvoza izvozom od svega 68 odsto", kazao je on i dodao da je ovaj trend rasta nastavljen zahvaljujući povećanju izvoza na tržišta Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Ako se posmatra količinski, sektor peradarstva je ostvario za oko 1.000 tona manji izvoz nego u 2016. godini, ali je zahvaljujući izvozu proizvoda sa dodatnom vrijednošću, njegova vrijednost rasla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije