Tržište

Rusija od polovine maja spušta rampu na izvoz žita?

Rusija od polovine maja spušta rampu na izvoz žita?
Foto: N.N. | Rusija od polovine maja spušta rampu na izvoz žita?

MOSKVA - Ruski izvoz žita bi mogao da dostigne limit koji je uvela vlada znatno prije predviđenog roka, što će dovesti do privremene zabrane izvoza do kraja juna, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede Rusije.

"Kvota je uvedena za period od 1. aprila do 30. juna 2020. Kada kvota bude potrošena, isporuke zemljama izvan Evroazijske ekonomske unije biće obustavljene privremeno tokom tog perioda", izjavila je zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut, prenosi Raša tudej (RT).

Imajući u vidu trenutnu dinamiku, izvoz će biti obustavljen polovinom maja, dodala je ona.

Zaključno sa današnjim danom, u okviru utvrđene kvote od 7,0 miliona tona ostalo je na raspolaganju manje od 4,2 miliona tona žita.

Zamenica ministra je navela da od zabrane neće biti izuzeta nijedna kompanija.

Moskva je uvela ovo ograničenje krajem marta kako bi obezbijedila snabdjevenost domaćeg tržišta u „aktuelnim ekonomskim uslovima“ usljed pandemije koronavirusa.

Prema vladinoj uredbi, izvoz pšenice, raži, ječma i kukuruza (osim sjemenskog) ne bi trebalo da pređe sedam miliona tona. Ograničenje se međutim ne odnosi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije pod vođstvom Rusije - Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije