Tržište

Pratite nas na Google news

U Srpskoj prestaju važiti ograničene marže na gorivo

U Srpskoj prestaju važiti ograničene marže na gorivo
Foto: Ilustracija | U Srpskoj prestaju važiti ograničene marže na gorivo
Jovana Savanović

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela je Uredbu o prestanku važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Razlog za propisivanje navedene mjere je bila prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta u periodu proglašenog vanrednog stanja u Republici Srpskoj, usljed pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 i oboljenja uzrokovanog ovim virusom – COVID 19.

"Budući da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena naftnih derivata stabilizovali, te uvažavajući činjenicu da je formiranje cijena robe i usluga na tržištu Republike Srpske slobodno prema uslovima tržišta, da je vanredno stanje u Republici Srpskoj koje je proglašeno zbog epidemiološke situacije usljed virusa korona, ukinuto Odlukom o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske stekli su se uslovi za prestanak važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata", saopšteno je iz Vlade RS.

Vlada Republike Srpske usvojila je 9. aprila Uredbu kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije