Tržište

Vlada RS preuzima vlasništvo nad Sberbankom, novac siguran

Vlada RS preuzima vlasništvo nad Sberbankom, novac siguran
Foto: Screenshot/RTRS | Vlada RS preuzeti vlasništvo nad Sberbankom, novac siguran

BANJALUKA – Sberbank Banjaluka će od narednih nekoliko dana funkcionisati kao banka pod novim imenom u vlasništvu Vlade RS, a depoziti građana su sigurni, poručeno je nakon sastanka u Vladi RS koja je posvećena mjerama nakon što su EU i SAD uveli sankcije ruskim bankama koje posluju u Evropi.

Aleksandar Kesić, predsjednik Uprave Sberbanke, je rekao da je svaka marka građana RS i klijenata banke sigurna, da banka posluje dobro i da će svi depoziti biti zaštićeni.

Srđan Šuput v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS, je podsjetio da je vlasnica Sberbank u Banjaluci u Austriji, te da su SAD i EU banci uveli sankcije, zbog čega su Centralna banka BiH, Vlada RS i Agencija za bankarstvo RS odlučile da Agencija preuzme akcije banke dok se ne završi procedura prenosa vlasništva na Vladu RS, koja će, kako je istaknuto, uložiti 15 miliona maraka osnivačkog kapitala.

Zora Vidović, ministrica finansija RS, je naglasila da su institucije RS promptno reagovale, te da je na ovaj način brzo i efikasno sačuvana štednja klijenata banke, a finansijski sistem RS je idalje likvidan.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je rekao da RS nije kriva za ovu situaciju koja je nastala zbog globalnih dešavanja, ali da je reagovala na pravi način.

Slično je rekao i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva, koji se lično založio da se ovaj problem hitno riješi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije