Tržište

Vučićeva poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku!

Vučićeva poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku!
Foto: Tanjug | Vučićeva poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku!

BEOGRAD - Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis, poručio je večeras predsjednik Aleksandar Vučić obraćajući se Albancima sa Kosova i Metohije.

"Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, neće vam to doneti na tacni", dodao je Vučić u obraćanju javnosti poslije sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vrijeme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da rješenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom, kazao je Vučić komentarišući ponašanje prištinskih privremenih vlasti u vezi s dijalogom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Podsjetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocijenio da se promijenila slika svijeta, ali je kazao i da Srbija zbog toga ne likuje i ne želi to da radi.

"Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je Vučić i dodao da zbog toga neće prihvatiti najnovije mjere Prištine.

"I jos jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija.

Molim vas, povucite ove odluke", poručio je i dodao da se objektivno uplašio za svoj narod, jer u pitanju je jedna od najtežih situacija za narod u poslednjih 15 godina.

"Molim vas, ''otreznite'' se i razumite da nam je potreban mir. Razumite da za ni za šta na svetu eskalacija sukoba nije potrebna ni albanskom ni srpskom narodu", rekao je Vucić, te dodao: "Kao što mi poštujemo Albance, morate da razumete da i vi treba da poštujete Srbe kao narod".

"Kao što mi poštujemo činjenicu da vi smatrate da je Kosovo nezavisna država, mi smo protiv toga, ali razumemo to. Vi razumite da mi ne smatramo Kosovo nezavisnom državom i da samo kompromisom možemo da dođemo do rešenja", poručio je i ponovio da bez Srbije nema rješenja ni za Albance na Kosovu.

Kao što, dodao je, i Srbi moraju da razumiju činjenice da “nije sve naše i da ne možemo da imamo sve što bismo željeli, već da moramo da postignemo dogovor i kompromis”.

"Molim ih da to razumeju, jer sve drugo nas vodi u potpunu katastrofu", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije