Film i serije

Dokumentarac u slavu šest decenija Džejmsa Bonda

Dokumentarac u slavu šest decenija Džejmsa Bonda
Foto: Promo | Dokumentarac u slavu šest decenija Džejmsa Bonda

Muzički dokumentarac povodom 60 godina Džejmsa Bonda trenutno je u fazi snimanja, a realizovaće ga ista ekipa koja je ove godine snimila dokumentarni film "James Bond: The Daniel Craig Story".

Novo ostvarenje istražuje kultnu muziku povodom 60 godina franšize o Džejmsu Bondu, agentu 007, koje se obilježavaju 2022. godine, a produciraće ga MGM i "Eon Productions". Svoje emitovanje bi trebalo da doživi u oktobru naredne godine, mjesecu u kojem se obilježava 60 godina od objavljivanja "Dr Noa", prvog filma o Džejmsu Bondu u kojem je glumio Šon Koneri.

Novi dokumentarac trebalo bi da režira Met Vajtkros, dok producentsku palicu preuzima Džon Batsek. Što se tiče budućnosti samog glavnog lika, odnosno Džejmsa Bonda, producentkinja Barbara Brokoli rekla je da bi Bond u budućnosti mogao da bude - nebinaran.

Dok traju nagađanja ko će zamijeniti Danijela Krejga u ulozi agenta 007 poslije filma "No Time To Die", Barbara Brokoli je u jednom intervjuu izjavila da će Bond sigurno ostati muškarac, iako ostavlja sve mogućnosti otvorene, te naglasila da je najvažnije da pronađu pravog glumca za tu ulogu.

Međutim, sama priča o muzici iz filmova o Džejmsu Bondu izaziva interes, kao uostalom i svaka naslovna pjesma koja je pratila ovog agenta proteklih 60 godina, a čiji su autori mahom bili najveće muzičke zvijezde, kao što su Bili Ajliš, Adel, Sem Smit, "Duran Duran", "Garbage", Pol Makartni, Karli Simon, Kris Kornel, Tina Tarner, Madona, dok je samu temu komponovao Monti Norman.

Džejms Bond, poznat i kao 007, je izmišljeni britanski špijun, koji se prvi put pojavio 1953. godine u djelu pisca Ijana Fleminga. Fleming je napisao više romana i pripovjedaka s Bondom kao glavnim junakom, a poslije njegove smrti 1964. godine nove literarne avanture smišljali su i pisali Kingsli Ejmis, Džon Pirson, Džon Gardner, Rajmond Benson i Čarli Higson. Takođe, Kristofer Vud napisao je dva romana po scenarijima za filmove, a lik Džejmsa Bonda pojavljuje se u djelima više pisaca. O ovom junaku snimljena su 24 filma, a dosad ga je glumilo šest glumaca: Šon Koneri, Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i Danijel Krejg. Džejms Bond je duže vrijeme neka vrsta zaštitnog znaka, snažno je uticao na cjelokupni žanr špijunskog filma i smatra se jednom vrstom kulta svjetske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije