Film i serije

Dragan Mićanović za "Nezavisne": Nadam se da će 2021. vratiti zagrljaje

Dragan Mićanović za "Nezavisne": Nadam se da će 2021. vratiti zagrljaje
Foto: N.N. | Glumac Dragan Mićanović: Nadam se da će 2021. vratiti zagrljaje

Gotovo jednu deceniju popularni glumac Dragan Mićanović je igrao u stranim produkcijama, stigao je i do prestižnog "Globe teatra" u Londonu, ali potreba za domaćim pozorištem i ovdašnjom publikom nadvladala je svjetske pozornice.

Tako se Mićanović po povratku u Srbiju obreo u brojnim filmovima, serijama, predstavama, a jedna od posljednjih u kojoj je ostvario zapaženu ulogu je serija "Kosti", rađenu u "Bosonoga produkciji" iz Banjaluke.

Uz sve pohvale za scenario i režiju, ono što je ostavilo izuzetan utisak na gledaoce i televizijske kritičare svakako je i glumačka podjela. Mićanović je jedan od onih koji su publiku oduševili ulogom u pomenutoj seriji, gdje igra Engleza, racionalnog i pragmatičnog čovjeka, potpuno drugačijeg od svih onih koji ga okružuju.

Njegov rad je ovjenčan sa tri Sterijine nagrade, osam godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, statuetom Milivoja Živanovića, nagradom za najbolju ulogu "Raša Plaović", "Miloš Žutić" i "Ardalion".

U prazničnom intervjuu za "Nezavisne novine" glumac Dragan Mićanović govori o svojoj ulozi, iskustvima u radu sa glumcima iz Republike Srpske, ali i drugim projektima i pozorištu, koje se našlo pred velikim izazovima nastalim usljed pandemije virusa korona.

NN: Ostvarili ste se u ulozi Engleza u seriji "Kosti". Kako biste opisali Vaš lik i koliko se on razlikuje od ostalih?

MIĆANOVIĆ: Neobičan lik, pomalo detinjast, zovijalan, a opet vrlo mračan, opasan u svojim namerama da iskaže moć. Manipulator, mešetar. Vrlo zanimljiv glumački zadatak.

NN: Na projektu serije "Kosti" sarađivali ste sa glumcima iz Republike Srpske. Kako biste opisali tu saradnju i kakva iskustva nosite sa seta?

MIĆANOVIĆ: Divno iskustvo je bilo raditi sa svima na ovoj seriji. I ispred i iza kamere su bili ljudi koji su mi ulivali poverenje, a naročito moj glavni partner, dragi i divni kolega Ljuba Savanović.

NN: Koliko je, po Vašem mišljenju, značajno za grad Banjaluku i Republiku Srpsku što jedan ovakav projekat nastaje upravo ovdje?

MIĆANOVIĆ: Projekat je nastao u Banjaluci, a odjeknuo je mnogo dalje. Ova serija je značajna i zbog tema koje je otvorila, teških sudbina koje nose naši glavni junaci, komentara i polemike koju je izazvala u javnosti.

NN: Trenutno u Srbiji zbog novih mjera pozorišta rade uglavnom vikendom, koliko Vam nedostaje publika, puna sala i koliko je pandemija pogubna za glumački posao u svakom smislu te riječi?

MIĆANOVIĆ: Ne mogu vam opisati koliko mi nedostaju pozorište, scena, publika, reflektori, inspicijenti, garderoberi, dekorateri... Od marta sam odigrao samo dve predstave. Teško mi je o tome i da pričam. Samo mogu da se, kao i svi, nadam da će uskoro ova agonija proći.

NN: Gledajući glumce na sceni, čini se da Vaš glumački posao mnogo crpi, i fizički i mentalno. Ili je to ipak samo posao, kao i svaki drugi?

MIĆANOVIĆ: Kada vam vaše životno opredeljenje predstavlja radost i zadovoljstvo, ne možete ni da ga nazovete poslom. U osnovi naše profesije je igra. Da, iz sopstvenog iskustva znam da igrati neku ulogu ponekad može biti iscrpljujuće i fizički i mentalno.

NN: Igrate i u seriji "Nečista krv", a u jednom intervjuu ste naveli da, iako nas od sudbine junaka nastalih prema djelu Borisava Stankovića dijeli sto godina, vrlo jasno ih prepoznajemo i u današnjem vremenu. Da li je to dokaz kakav je Bora pisac, ili ipak kako se promjene sporo dešavaju?

MIĆANOVIĆ: Bora Stanković je naš klasik. Sudbine njegovih junaka vas potresaju iz temelja, udaraju u stomak, teraju suze na oči. Teme kojima se bavi su svevremene. Čovekove slabosti i poneka vrlina, izdaja, pohlepa, prevara, bol zbog izgubljene ljubavi, strah od siromaštva, smrti… sve su to teme koje muče čoveka i pre Borinog vremena i za njegovo vreme, a mučiće ga i u nekim budućim vremenima.

NN: Po čemu Vama najviše u sjećanju ostaje ova godina i šta očekujete od 2021. godine?

MIĆANOVIĆ: Malo šta lepog će ostati iza ove godine. Bojim se da ćemo njene posledice osećati još dugo. Mogu samo da se nadam da će sledeća godina doneti bar povratak dodira i zagrljaja... da od toga nećemo više strepeti... da više nećemo morati da "držimo distancu" - kao da smo neke mašine, automobili, a ne bića koja se dodirom i hrane i leče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije