Film i serije

Film "Tabija" reditelja Igora Drljače bh. kandidat za Oskara

Film "Tabija" reditelja Igora Drljače bh. kandidat za Oskara
Foto: Fena | Film "Tabija" reditelja Igora Drljače kandidat za Oskara
Fena

Bh. kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke (AMPAS) je film "Tabija" reditelja Igora Drljače.

Udruženje filmskih radnika BiH organizovalo je izbor te je komisija u čijem su se sastavu našli producenti, reditelji, scenaristi i montažeri: Damir Ibrahimović, Elma Tataragić, Nedžad Begović, Zijad Mehić, Ines Tanović, Bojana Vidosavljević, Predrag Solomun, Sabrina Begović Ćorić, Alem Babić i Melina Alagić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Film "Tabija" je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu, a nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada. 

Film je snimljen uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te fondova Telefilm, Ontario Creates i Eurimages. 

Priča je to o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. 

Sve se mijenja kada upozna Monu i zaljubi se u nju. 

"Tabija" bi mogla biti bajka - momak upoznaje djevojku - ali i početak more, i za Faruka i za Monu.

Uloge u filmu ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te pokojni Dragan Jovičić. 

Udruženje filmskih radnika BiH već 20 godina kandiduje film AMPAS-u u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oskar za najbolji strani film, a prošlogodišnji bh. kandidat, film "Quo vadis Aida?" Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka AMPAS i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, saopšteno je iz Udruženja filmskih radnika BiH. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije