Film i serije

Film banjalučkog režisera na "Beldocsu"

Film banjalučkog režisera na "Beldocsu"
Foto: N.N. | Film banjalučkog režisera na "Beldocsu"

Film "Zemlja" banjalučkog reditelja Marka Šipke premijerno će biti prikazan večeras u takmičarskom programu 14. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs" u Beogradu.

"Zemlja" donosi priču o posljednjim živim stanovnicima napuštenog planinskog sela u Krajini. Oni se vraćaju na svoje ognjište kao posljednje konačište, gdje će se susresti sa duhovima svojih predaka koji slobodno lutaju planinom.

"Dok posjećuju ruševine nekadašnjih domova prisjećaju se svog djetinjstva i prošlog, izgubljenog vremena. Ta sjećanja, ispričana u formi bajke, postaju istorija nikad završenog rata", rekao je Šipka, reditelj filma.

Sam reditelj je kao dijete u spomenutom selu, u kući bake i dede, provodio gotovo svaki ljetni raspust.

Dodao je da je već tada stvorio posebnu vezu s ovim mjestom, u kojem je sve bilo drugačije od gradske svakodnevice.

"Tamo su se mogle čuti razne priče: o šumskom vilama, brodovima, drveću, divljim konjima, putevima... Nažalost, i o ratu i stradanjima, koji su kao po pravilu bivali pretvoreni u mit ili legendu. Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini taj za mene utopijski svijet je preko noći potpuno nestao, ali su priče i ta neka skrivena veza s ovim mjestom ostali. Prosto sam znao da se iza svega toga krije film, ali mi je trebalo dosta vremena da svoje impresije, sjećanja i zapažanja artikulišem u jednu smislenu ideju i cjelinu", izjavio je Šipka.

Kuriozitet filma "Zemlja" je i taj što se u njemu kao protagonisti pojavljuju i Šipkini članovi porodice, a njegova majka Jelena bila je i koscenarista filma.

"Zemlja" sadrži reference koje se odnose na posljednje sukobe u BiH tokom devedesetih, ali Šipka izbjegava da tu temu eksplicira na dnevnopolitički način.

"Počevši od Rimljana, preko osmanlijskih osvajača, pa sve do posljednjeg rata u Jugoslaviji, svaki rat bio je besmislen kao što je uvijek besmislen - bilo gdje u svijetu. I nikad nema pobjednika. U slučaju 'Zemlje' istorijski kontekst je samo polazna tačka, kako bi gledalac mogao pojedinačne priče staviti u određeni kontekst prostora i vremena", pojasnio je Šipka.

Uloge u filmu tumače Jelena Šipka, Milorad Šipka, Ana Zaviša, Milan Zaviša, Smiljka Zaviša i Nataša Perić, a naratori su Nataša Ivančević, Goran Janković, Anđela Muharem i Nataša Perić. Osim režije i scenarija, Šipka potpisuje fotografiju i montažu filma, a film je nastao u koprodukciji "Vizart filma" iz BiH i "Cinesporta" iz Srbije

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije