Film i serije

Film o Sretenu Stojanoviću na RTRS-u

Film o Sretenu Stojanoviću na RTRS-u
Foto: N.N. | Film o Sretenu Stojanoviću na RTRS-u
Neda Vukadin

BANJALUKA - Na programu Radio-televizije Republike Srpske 17. septembra od 21.10 biće emitovan dokumentarni film "Sreten, zaboravljeni vajar". Ovaj film Danijela Pavlovića govori o ocu srpskog vajarstva Sretenu Stojanoviću, a "izvajan" je prema memoarima koji bacaju novo svjetlo na turbulentna vremena koja su oblikovala gorštaka i patriotu u pjesnika među vajarima.

Ovo je film o čovjeku koji je mogao da ujedini ono što je danas nepomirljivo, te saga o sudbini umjetnika, intelektualca i dokument o identitetu u vremenu kada ništa nije bilo crno – bijelo.

Dijete pravoslavnog sveštenika, mlađi brat Narodnog heroja Mladena Stojanovića, Krajišnik, hercegovačkih korijena, patriota po rođenju. Revolucionar po genu. Ljevičar po ubjeđenju.

Mladobosanac, rusofil, Burdelov đak i pariski bonvivan, srpski nacionalista, akademik, moderni tradicionalista. Pisac, likovni teoretičar i kritičar, osnivač Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Sreten Stojanović je jedan od najautentičnijih ličnosti srpske likovne, kulturne, pa i javne scene u prvoj polovini 20. vijeka.

Nažalost, samo mali broj ljudi u uskim stručnim krugovima zna tek toliko da je Sreten Stojanović autor monumentalnih spomenika poput onog: Karađorđu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Njegošu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na filmu između ostalih učestvuju Matija Bećković, Nikola Kusovac, Milivoje Unković i mnogi drugi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije